StoryEditor

Zlato má nový rekord (trhový komentár)

28.09.2012, 00:01
Žltý kov dosiahol vo štvrtok rekord v ocenení v eure a švajčiarskom franku.

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že máme za sebou nudný obchodný deň, nie je tomu tak. Vo štvrtok trh nešetril zaujímavými scenármi. V popoludňajších hodinách sme boli svedkami pokojného close-u keď hlavné európske akciové indexy zatvorili v miernom pluse. Konkrétne FTSE +0.20 %, DAX + 0.19 %, CAC 40 +0.72 %. Americké trhy taktiež nepriniesli markantné zmeny, keď si pripísali iba o niečo vyššie percentuálne zmeny zelených čísiel. Hlavné americké indexy zatvorili Dow Jones +0.54 %, S&P 500 +0.96 %. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že máme za sebou nudný obchodný deň, nie je tomu tak.

Zaujímavý scenár sme mohli vidieť pri obchodovaní s komoditami. Zlato sa začalo obchodovať v miernom tempe okolo 1752 USD za trójsku uncu, keď však v poobedňajších hodinách začalo získavať a dostalo sa až k ataku hranice 1780 USD, ktorú vo večerných hodinách nakoniec aj prekonalo. Zlato tak posilnilo až o 1.45 % oproti včerajšku. Žltý kov taktiež dosiahol rekord v ocenení v eure a švajčiarskom franku v dôsledku obáv, že centrálne banky budú naďalej znehodnocovať meny, čím sa zvýšila atraktívnosť drahých kovov. Investori považujú drahé kovy za perspektívnu investíciu, čo potvrdzuje aj tohto ročný rast 14 % keďže sa začiatkom roka trójska unca zlata predáva za 1379.32 eura.

Ďalšie veľké zmeny zaznamenala európska ropa Brent, keď za jediný deň dokázala pridať až 2.2 % čím potvrdila svoju vysokú volatilitu v posledných týždňoch. Vo večerných hodinách sa európske čierne zlato obchodovalo na úrovni 112.47 USD za barel.

Ekonomickými zaujímavosťami sa zviditeľnilo Španielsko, keď španielsky premiér Marian Rajoy oznámil piaty balík rozpočtových a legislatívnych opatrení, ktoré majú pomôcť prekonať aktuálnu krízu v krajine. Vláda plánuje zaviesť 43 nových opatrení na podporu ekonomiky za 6 mesiacov. Tento krok je zo strany Španielska vnímaný rozumne, keď si podľa reakcii necháva otvorené zadné dvierka k prijatiu pomoci od európskej únie, čo je možný scenár do budúcnosti.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:34