StoryEditor

Zlato nemalo konkurenta. Tomu je koniec

28.03.2012, 00:05
Autor:
lulu
Žltý kov už nie je v súčasnosti jedinou bezpečnou investíciou, tvrdí analytička Next Finance.

Aký očakávate ďalší vývoj cien zlata, keď po dlhšom poklese opäť posilnilo?
Nemyslím si, že by posilnenie zlata malo mať dlhšie trvanie, alebo že by sa malo zlato znovu vyšplhať na 1900 dolárov za uncu tak ako v auguste minulého roka. Zlato je stále nad svojím dlhodobým trendom.

Ak by sa potvrdila ďalšia vlna kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Fedu, je možné, že cena zlata by po oslabení dolára vyskočila?
To síce nemožno vylúčiť, ale samotnej ďalšej vlne QE veľmi veľkú pravdepodobnosť nedávam. Vyvodzovať niečo o QE len z vety, že "USA potrebuje pre ďalšie zlepšenie na trhu práce vyšší hospodársky rast", je príliš povrchná špekulácia. Pritom práve táto veta od Bena Bernankeho sa stala základom špekulácií.

Koľko by mohla stáť cena unce na konci roka?
Osobne nečakám veľké vzdialenie od súčasných úrovní. Globálna cenová hladina zrejme zrýchli rast, a tak stagnácia zlata na terajšej úrovni bude vlastne reálne znamenať korekciu smerom nadol.

Aké boli hlavné dôvody dlhšieho poklesu cien žltého kovu? Stála za tým aj vyššia dôvera investorov, čo sa týka problémov eurozóny?
Skôr by som to nazvala klasickým prasknutím cenovej bubliny. O prehriatych cenách sa už príliš hovorilo, a tak dopyt od drobných špekulantov poklesol.

Je možné, že sa zopakuje prudký rast ceny zlata ako ku koncu minulého roka?
Niekedy v budúcnosti určite áno, ale pre tento rok to nečakám. Nafúknutie zlatej bubliny minulý rok bolo dôsledkom špecifickej situácie na finančných trhoch: spomaľovala Európa aj USA. Nedarilo sa akciám ani dlhopisom. Zlato vlastne nemalo čoby investičná alternatíva konkurenta. Ale teraz sa nožnice medzi Európou a USA už veľmi otvárajú. Dolár a všeobecne dolárové aktíva (vrátane amerických akcií) sú zlatu veľkou konkurenciou, podobne je tomu s ropou. Nie je teda dôvod obracať sa k zlatu ako k jedinej bezpečnej investícii.

Do čoho by sa v súčasnosti oplatilo investovať?
Na škále vysoké riziko a vysoký potenciálny zisk nie je zlato žiadnym extrémom. Napr. za rok 2010 malo asi o polovicu väčšiu volatilitu (merané priemernou smerodajnou odchyklou) než akciový index S&P, dokonca väčšiu volatilitu než ropa, ale oveľa menšiu volatilitu než striebro či meď. Z tohto pohľadu vychádzajú ďalšie (nezlaté) drahé kovy ako rizikovejšie a teda aj potenciálne ziskovejšie než zlato. Čím však v žiadnom prípade nie je povedané, že by sa do nich oplatilo investovať práve teraz. Naopak.

V poslednom období stráca striebro aj platina. Čo najviac ovplyvňuje ceny tychto drahých kovov?
Šperkárstvo má najmenší vplyv, o niečo väčší vplyv má priemysel a najväčší percentuálny vplyv na cenu majú špekulácie - teda najmä uzatváranie termínovaných kontraktov.

Ktorú z komodít čaká v tomto roku podľa Vás najvýraznejšie posilnenie?
Podľa mňa to nebude žiadny z kovov, ale ropa.

Markéta Šichtařová

riaditeľka spoločnosti Next Finance

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:41