StoryEditor

Trhy rátali s neschválením

13.10.2011, 00:00

Slovenská vláda nezískala dôveru v hlasovaní, ktoré rozhodovalo o rozšírení kompetencií dočasného eurovalu. Sloboda a solidarita odmietla návrh podporiť aj za cenu pádu vlády. Opozičný Smer bude hlasovať za euroval výmenou za predčasné voľby. Rozšírenie kompetencií a šírky eurovalu bude schválené v ďalšom hlasovaní koncom týždňa.

V súčasnej zatiaľ neistej situácii vidíme riziko pre slovenské dlhopisy, keďže pád doterajšej vlády môže viesť k zmierneniu fiškálnych cieľov alebo aspoň spomaliť zavádzanie opatrení na zníženie deficitu. Okrem toho ratingová agentúra S&P nedávno zlepšila výhľad na rating Slovenska na pozitívny (rating je A+) a toto avizované zlepšenie môže byť odložené. V tomto kontexte sa zdá byť rizikovejší scenár s predčasnými voľbami, keďže nepopulárne opatrenia sa budú pred voľbami ťažšie presadzovať. Pripomíname, že parlament ešte nediskutoval o rozpočte na budúci rok. Odstupujúci kabinet rozpočet bez viditeľných problémov pripravil.

Výnosy slovenských 9-ročných dlhopisov včera mierne stúpli zo 4,31 percenta na 4,34 percenta, mohlo však ísť aj o reakciu na rast nemeckých výnosov. Pre financovanie štátu je pád vlády komplikáciou o to viac, že na jeseň sa očakávala syndikovaná emisia dlhopisov na zahraničných trhoch.

Euro ani akciové trhy na slovenské odmietnutie eurovalu výraznejšie negatívne nereagovali. Európska mena sa včera dokonca posilnila, akciové trhy vzrástli. Súvisí to s tým, že trhy predpokladajú, že Slovensko v najbližších dňoch euroval schváli. Na finančnom trhu tak viac zavážila priaznivá augustová priemyselná produkcia v eurozóne.

Pritom ani slovenské „nie“ by euroval nepochovalo. Eurozóna by s veľkou pravdepodobnosťou bola schopná nájsť alternatívne riešenie, celý záchranný plán Európskej únie by to však predĺžilo a skomplikovalo.

Najdôležitejšie dosahy nedôvery vláde sú tak na domácu politiku. Smer už začal o podpore rokovať s troma ostávajúcimi koaličnými stranami.
Smer za svoju podporu požiadal o predčasné voľby, ktoré sa uskutočnia na jar budúceho roku. Posledné prieskumy naznačujú, že Smer by si v porovnaní s poslednými voľbami mierne polepšil.
Michal Mušák,
analytik Slovenskej sporiteľne

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:58