StoryEditor

O druhom pilieri pri večeri

02.11.2004, 23:00
Aj napriek tomu, že o dôchodkovej reforme sa v médiách a v odborných kruhoch intenzívne diskutuje už niekoľko mesiacov, táto téma sa rozširuje medzi ostatných obyvateľov Slovenska až v týchto dňoch.

Aj napriek tomu, že o dôchodkovej reforme sa v médiách a v odborných kruhoch intenzívne diskutuje už niekoľko mesiacov, táto téma sa rozširuje medzi ostatných obyvateľov Slovenska až v týchto dňoch. Prvého novembra začali svoju reklamnú kampaň dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré budú pôsobiť v rámci druhého piliera dôchodkovej reformy. Svoju činnosť tento deň začali aj sprostredkovatelia dôchodkového sporenia. Práve niekoľko tisíc sprostredkovateľov, ktorí prešli skúškami Úradu pre finančný trh, bude zrejme tým najintenzívnejším šíriteľom ideí dôchodkovej reformy do slovenských domácností. Lebo až teraz sa téma, o ktorej už niekoľko mesiacov počúvali v médiách, začne bezprostredne týkať aj ich.
Skúsenosti z podobných masových informačných kampaní z iných krajín, ale aj naše vlastné -- napríklad z masovej kupónovej privatizácie -- jednoznačne hovoria o tom, že občan sa začne o tému intenzívnejšie zaujímať až vtedy, keď sa priamo dotkne aj jeho peňaženky. Práve to sa v týchto dňoch stalo. Druhý pilier vstúpil najmä pričinením sprostredkovateľov dôchodkového sporenia medzi ľud. A tak teraz možno očakávať, že problémy doteraz diskutované najmä medzi odborníkmi, napríklad o výnosnosti dôchodkových úspor v druhom pilieri alebo o politických rizikách prvého piliera, sa stanú dôležitou témou aj vo všetkých slovenských domácnostiach. Či sa už rozhodneme pre druhý pilier alebo ostaneme len v tom prvom, z demografického zovretia neunikneme. Treba si uvedomiť, že súčasná realizácia dôchodkovej reformy je len začiatok hľadania východísk z demografického problému, ktorý bude sprevádzať dnešné generácie do konca života. Tá staršia bude v nasledujúcich rokoch hľadať odpoveď najmä na otázku, ako dôstojne žiť v starobe, tá mladšia sa bude celkom prirodzene snažiť popri zabezpečení na starobu získať čo najviac prostriedkov aj pre svoj aktívny život. Tieto dve protikladné tendencie sa v budúcnosti stanú celkom iste aj predmetom politického boja. A tak už dnes možno takmer s istotou očakávať časté zmeny v zákonoch týkajúcich sa všetkých pilierov dôchodkovej reformy. A nielen preto, že už dnes ich odborníci na dôchodky ohlasujú pre všetky tri piliere.
O tom, do akej miery sa tieto reformy budú realizovať, sa už bude živo diskutovať aj vo všetkých domácnostiach Slovenska. A politici aj politické strany, ktoré ich budú pre tú či onú záujmovú skupinu presadzovať, majú už dnes o popularitu postarané.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:59