StoryEditor

Americké akcie sa prepadajú (trhový komentár)

23.10.2012, 08:27
Čo sa týka amerických akciových trhov, tým sa v posledných dňoch nedarí úplne najlepšie.

Počas včerajška sa v Spojených štátoch po tretíkrát a naposledy uskutočnila debata oboch prezidentských kandidátov. Demokrat Barack Obama, ktorý sa usiluje o to, aby bol znovuzvolený, diskutoval s republikánom Mittom Romneym o zahraničnej politike a o postavení USA na svetovej scéne.

Tri štvrtiny amerických občanov si myslia, že v prvej debate jednoznačne prehral terajší prezident Barack Obama. V druhej debate svoje skóre vylepšil a podľa prieskumov majú s Romneym 47 % preferencie.

Čo sa týka amerických akciových trhov, tak tým sa v posledných dňoch nedarí úplne najlepšie. Americké akcie poklesli a poslali tak od mesiaca júl americký akciový index Standard & Poor's 500 smerom k jeho najväčšiemu trojdennému poklesu. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. (FCX), najväčšia svetová verejne obchodovaná ťažobná spoločnosť medi poklesla najmenej o 2.3 % potom, čo sa vykázané príjmy netrafili do odhadov analytikov. SunTrust Banks poklesla o 3.2 % na 27.71 amerických dolárov. Jej čisté príjmy za posledný štvrťrok boli 1.08 mld. USD, čo predstavuje 1.98$ na akciu, v porovnaní s 215 mld. USD, resp. 39 centov na akciu rok predtým. Hodnota Overseas Shipholding Group Inc. (OSG) sa prepadla o celých 63 % na hodnotu 1.19 USD za akciu, čo doteraz predstavuje najnižšiu cenu vôbec. Najväčšia americká tankerská spoločnosť uviedla, že vyhodnocuje svoje aktuálne možnosti, vrátane podania žiadosti o ochranu pred bankrotom.

Trio amerických akciových benchmarkov uzavrelo nasledovne: Dow Jones +0.02%, S&P 500 -0.33% a Nasdaq +0.38 %.

Čo sa týka Európy, tak európske akciové indexy uzavreli nasledovne: FTSE 100 -0.22 %, CAC 40 -0.61%, DAX -0.71%, Paneurópsky index EuroStoxx 600 -0.41 %. Európske akcie zaznamenali pokles aj napriek tomu, že investori špekulovali na to, že víťazstvo španielskeho ministra Mariana Rajoya v regionálnych voľbách zníži tlak na neho, aby požiadal zahraničie o pomoc. Úpadok tiež podporil pokles japonského exportu .

Peter Masica

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:17