StoryEditor

Nevýrazný týždeň skončil v červenom (komentár)

15.02.2013, 23:00
Nerozhodná nálada panovala na trhoch pred stretnutím ministrov financií krajín G20.

Ministri financií G20 spolu so zástupcami centrálnej banky v piatok v Moskve otvorili diskusiu s investormi, ohľadne otázky znehodnocovania japonskej meny. Japonsko je v poslednej dobe stredobodom pozornosti po tom, ako za posledné 3 mesiace jen stratil 12 % svojej hodnoty v reakcii na odhady agresívnejšej monetárnej politiky novej vlády pod vedením premiéra Shinzoa Abeho.

Japonský jen zaznamenal ďalšie oslabenie. USDJPY si tak pripísalo +0.77 % a obchodovanie pred záverom obchodného dňa bolo na úrovni 93.67 USDJPY.

Koniec druhého februárového týždňa sa pre európske akciové indexy niesol podobne ako začiatok týždňa v nejednoznačnej nálade. Okrem stretnutia G20 v Moskve sa hovorilo aj o zverejňovaní hospodárskych výsledkov viacerých európskych spoločností. Predstavitelia európskej centrálnej banky sa dnes vyjadrili, že posilňovanie spoločnej európskej meny, euro ich nedonúti k zníženiu úrokových sadzieb. Vojna medzi znehodnocovaním jenu a americkým dolárom stavia Európu do horšej situácie z pohľadu exportu. Ten v eurozóne klesol v decembri najviac za posledných 5 mesiacov. Dôvodom je práve posilňujúca mena a tým pádom nízka cenová konkurencieschopnosť európskych výrobkov v zahraničí. Export v eurozóne poklesol o 1.8 percenta od novembra, kedy toto číslo vzrástlo o 0.6 percenta. Ide o najväčší prepad hodnoty exportu od júla minulého roka.

Európske akciové indexy zatvárali posledný obchodný deň nasledovne: DAX -0.49 %, FTSE100 +0.01 %, CAC40 -0.25 %, paneurópsky index Euro Stoxx 600 -0.60 %.

Americké akciové benchamrky zatvárali týždeň v červených číslach. Z makroekonomických dát sme boli svedkami zverejnenia údaju o predbežnej spotrebiteľskej klíme podľa University of Michigan na 76.3 bodu oproti predpokladom na úrovni 74.8 bodu a predošlému obdobiu na úrovni 71.3 bodu. K pozitívnym údajom sa pridal aj údaj o využitých výrobných kapacitách na úrovni 79.1 % oproti predpokladom 78.9 %. Naopak negatívnou správou bola úroveň medzimesačnej zmeny Priemyselnej produkcie -0.1 % oproti predpokladom 0.2 %.

Takmer všetky americké akciové benchmarky ukončili piatkové obchodovanie so stratami, konkrétne: Dow Jones +0.03 % , S&P -0.13 % , Nasdaq -0.21 %.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:48