StoryEditor

Dane sme zvýšili. Prišiel čas ich minúť (komentár dňa)

05.02.2013, 23:10
S verejnými peniazmi sa nevie narábať. Politici neminú iba to, čo nemajú k dispozícii.

Podľa premiéra bol minulý rok v znamení ozdravenia verejných financií, rozumej zvýšenia daní. Tento rok príde na rad podpora hospodárskeho rastu, rozumej míňania vyzbieraných prostriedkov.

Neviem, či si Fico ešte pamätá, prečo sa dane zvyšovali. Respektíve, aká bola jeho interpretácia dôvodu. Odkedy sú socialisti pri moci, dlh Slovenska rastie. Odkedy existuje Slovenská republika, každý rozpočet je v deficite. V praxi to znamená nasledujúce; slovenský verejný sektor každý rok spotrebuje viac zdrojov, ako má k dispozícií. Preto bolo treba zvýšiť príjmy rozpočtu. Nie preto, aby sme mohli minúť viac, ale preto, aby sme mali prostriedky na zaplatenie aktuálnej úrovne spotreby.

Zvýšené sadzby daní platia od začiatku aktuálneho roku. Vláda si stanovila ambiciózny cieľ – deficit na úrovni troch percent. V dnešnej dobe (február 2013) nemá nikto predstavu, ako to nakoniec skutočne dopadne. Európa pravdepodobne vstúpi do recesie a reálne výnosy zvýšených daní sú neodhadnuteľné. Získame podľa mňa prvú skúsenosť v moderných slovenských dejinách, ako budú reagovať slovenské podnikateľské jednotky na takéto významne zvýšenie daní a poplatkov. Buď začneme po seversky poslušne platiť vyššie sadzby, alebo skôr južansky rozšírime čiernu ekonomiku. Sám som veľmi zvedavý.

To, že politici už plánujú zabíjačku, hoci prasa sa ešte ani poriadne nenarodilo, je symptomatické. Neexistuje možnosť, že by sa raz s verejnými peniazmi narábalo zdržanlivo. Politici jednoducho neminú iba tie peniaze, ktoré majú k dispozícii.

Štát neustále spotrebuje viac, ako vyzbiera a keď už sa situácia stáva neudržateľnou, tak zvýši svojim občanom dane. Skôr ale ako dosiahne vyrovnané hospodárenie, vo vidine potenciálnych príjmov zo zvýšených daní, naplánuje aj dodatočné výdavky. A sme tam, kde sme boli, len občania majú menej zdrojov. Vyzerá, že práve toto bude aktuálny prípad.

To je ale iba jedna stránka celej tragédie.

Ronald Reagan raz povedal nasledovný výrok: "Vládny pohľad na ekonomiku by sa dal zosumarizovať do nasledovných slov: ak sa to hýbe, treba to zdaniť, ak sa stále hýbe, treba to zregulovať, ak sa to konečne prestalo hýbať, treba to dotovať."

Zvýšením daní a poplatkov sa stalo na Slovensku podnikanie menej atraktívne. Novým zákonníkom práce je zase podnikanie náročnejšie a menej flexibilné. Čo spraví vláda, aby Slovensko prosperovalo? Začne z peňazí vyzbieraných z daní podnikateľov týchto podnikateľov dotovať.

Dostávame sa preč z prostredia, kde o úspechu a neúspechu rozhoduje zákazník, do prostredia kancelárií a zákulisných dohôd. Tu o úspechu rozhoduje úradník. Je jedno, či je to úradník v Bratislave, alebo v Bruseli. Podstata procesu je rovnaká, bez ohľadu na miesto rozhodovania. Byrokrat rozdeľuje cudzie peniaze na základe vlastných preferencií. To je proces zo svojej podstaty korupčný.

Minuloročné schválené vládne opatrenia v daňovej oblasti sa dajú označiť aj ako kladivo na živnostníkov. Tí z nejakého dôvodu úplne stratili sympatie oboch politických táborov. Najprv ich Mikloš so Sulíkom označili ako nespravodlivo zvýhodnenú skupinu. A následne im Fico zvýšil hádam všetky poplatky, aké existujú.

Za útokom na živnostníkov vidím prirodzený politický reflex. Živnostníci nereflektujú na štandardné témy, na ktoré sa snažia politici všetkých farieb lákať svojich voličov. Večný politický zápas o zákonník práce je im ľahostajný. Sú ochotní akceptovať riziko a preto pre nich nie sú istoty magickým zaklínadlom, ako pre zvyšok populácie.

Momentálne leží na stole ministra s motýlikom žiadosť o dotáciu pre nemeckú firmu T-Systems, súčasť koncernu Deutsche Telekom. Takže na jednej strane máme neobľúbených živnostníkov, ktorých sme minulý rok ošklbali. Na druhej strane je milovaná nemecká korporácia, ktorú plánujeme tento rok dotovať. Takto to dopadne, keď sociálna demokracia začne zavádzať do trhového mechanizmu spravodlivosť.

Politici, tí socialistickí predovšetkým, budia dojem, že dňom i nocou usilovne bojujú za blaho svojich občanov. Možno by sa ich práca dala výrazne zjednodušiť, keby namiesto prorastových opatrení zachovali už existujúce nižšie sadzby daní. A namiesto konsolidačných opatrení by mohli prestať dotovať a podporovať. Ale to by mohol niekto nadobudnúť dojem, že sú vlastne zbytoční.

Andrej Fandák

menejstatu.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:01