StoryEditor

Čierna ovca finančných trhov (komentár)

25.01.2013, 11:15
Globálne finančné trhy sa od začiatku roka vznášajú na krídlach eufórie.

Môžeme vidieť rast takmer všetkých finančných nástrojov, počnúc akciami, komoditami a napríklad aj eurom. Keď sa pozrieme bližšie na akciové indexy zistíme, že európske benchmarky sú na úrovniach z februára 2011, tokijský index Nikkei 225 je na svojich dvojročných maximách. Ešte výraznejšie zisky dosahujú akciové indexy v Spojených štátoch.

Svoje historické maximá dosiahli indexy Russel 2000, S&P 400 a S&P 600, či Dow Transports, čo sú síce akciové indexy tvorené spoločnosťami s nižšou trhovou kapitalizáciou, no aj to vypovedá o aktuálne pozitívnom sentimente investorov.

Podobne rastie aj index Dow Jones, ktorý od začiatku roka zaznamenal 13 rastových dní a len 4 ukončil s intradennou stratou. Dostal sa hravo nad maximá z roku 2012 a do včerajšieho dňa sa mu podarilo vzrásť o 5.50 % na úroveň 13825 bodov.



Index S&P 500 je na tom podobne. 12 zelených ukončení seansy znamenalo nárast hodnoty indexu YTD o 6.60 % a pomaly sa doťahuje na predkrízové úrovne.



Tak prečo je technologický index Nasdaq 100 takmer na tej istej úrovni, ako bol 2. januára? Dôvodom sú viac ako chabé hospodárske výsledky niektorých veľkých technologických hráčov. Naposledy v stredu v noci zverejnené výsledky Applu absolútne investorov nenadchli a akcia sa prepadla o 12 %.



To negatívne vplýva na celý index a hoci akcie napríklad Dellu, Amazonu, Googlu, či Facebooku aktuálne rastú, Intel a predovšetkým spomínaný Apple nedovolia indexu rásť.

 

Ivor Lehoťan

junior analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:13