StoryEditor

Straty Cypru majú zaplatiť investori

12.02.2013, 15:00
Euroskupina bude v najbližších dňoch rozhodovať o prenesení strát Cypru na investorov.

Všetky oči budú na fascinujúcom stretnutí euroskupiny tento týždeň s Jeroen Dijsselbloem, novým prezidentom, a šefkou MMF Christine Lagardeovou. Hlavnou témou bude, ako sa vysporiadať s pomocou Cypru a jeho potenciálom destabilizovať trh. Favorizované riešenie, pri ktorom by mali straty znášať veritelia bánk a držitelia štátnych dlhopisov, predstavuje nebezpečné riziko. Ako je zrejmé z uniknutého interného memoranda, jednoduché namočenie investorov týmto spôsobom môže znamenať škaredý precedens.

Môže vzniknúť riziko nákazy, keď sa aj investori v Španielsku a Taliansku budú báť podobnej dohody. Príťažlivé na tom ale na druhej strane je, že sa zmenší požadovaný balík pomoci z 16 na päť miliárd eur. Šéfovia Euroskupiny sa budú pravdepodobne cítiť dosť smelo na to, aby to riskli.

Zatiaľ sa prezident ECB, Mario Draghi stretne so španielskym predsedom vlády, Marianom Rajoyom. Zverejnia desaťročný daňový výnos, ako sľúbili. Nečakávam, že bude o tomto mítingu veľa počuť. Bude sa tam hovoriť hlavne o tom, ako sa môže Španielsko uchádzať o pomoc ECB prostredníctvom OMT.

Pán Rajoy sa bude snažiť obstáť, ale umožnia mu to skryté straty španielskych bánk? Myslím, že nie. Draghi je pravdepodobne veľmi šťastný, že sľub OMT dosahuje želané výsledky a možno sa veľmi bojí, že realita nemusí byť taká ružová.

Najdôležitejšie číslo tohto týždňa bude pre mňa januárový americký maloobchodný predaj, ktorý pomôže posúdiť, ako sa nadovšetko dôležití spotrebitelia vyrovnali so zvýšením dane zo miezd. Musíme sa ale pozerať i dopredu na G20, ktorá sa zíde v piatok a sobotu v Moskve, kde sa bude bez pochyby v znamení rozhovorov o menovej vojne.
Môžeme v komuniké očakávať frázy o „materstve a sladkom koláči“ zahŕňajúce prikrášľujúce sľuby o nedevalvovaní meny. Očakávam, že budeme pred víkendom vidieť ukľudnenie pohybov na devízových trhoch. Ale na budúci pondelok si trh uvedomí, že sa v skutočnosti nič nezmenilo a predpokladám, že predvíkendové posilňovanie jenu a šterlingu zoslabne.

Nick Beecroft

analytik Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:27