StoryEditor

Niekedy má šťastena dovolenku

11.07.2012, 00:00

Ročne nalietam tisícky míľ na rôzne svetové strany. Inak sa ani nedá, keďže spolu riadim naše firmy v štyroch krajinách Európy a v Spojených štátoch. Len v Európe vzlietne a šťastne pristane viac ako 30-tisíc lietadiel denne. Obdivujem pilotov všetkých druhov lietadiel a mám rešpekt k ich zodpovednému povolaniu. Pred osemdesiatimi rokmi však ani vynikajúci pilot nedokázal zvrátiť osudný deň svojho šéfa.

Pasažier, ktorý nastúpil do svojho lietadla 12. júla 1932, bol známy svojou tvrdohlavosťou. Narodil sa v znamení barana a v jeho firmách vládol poriadok, systém a rešpekt. Vo veku 52 rokov patril medzi najlepších podnikateľov na svete, ovládal niekoľko jazykov a napriek tomu, že nevyštudoval žiadnu školu, patril medzi najmúdrejších ľudí daného obdobia. Úspech v podnikaní, samozrejme, priniesol adekvátny ekonomický efekt – bol najbohatším československým občanom.

Tomáš Baťa bol aj priekopníkom lietania a vlastnil najväčšiu letku súkromných lietadiel v našej krajine. Absolvoval veľmi dobrodružnú cestu lietadlom okolo sveta. Šťastena stála pri ňom za každých okolností, prežil nebezpečnú autonehodu a vážne ochorenie. Pred osemdesiatimi rokmi si však šťastena zobrala dovolenku.

Baťa presvedčil svojho pilota, aby napriek zlému počasiu vzlietli. V ten deň sa chystal na cestu do Švajčiarska a Nemecka, skontrolovať svoje fabriky. Dodnes je pád jeho lietadla opradený pláštikom tajomstva, no faktom ostáva, že v ten deň zahynul spolu s pilotom.

Veľa ráz som rozmýšľal o tom, čo boli asi jeho posledné myšlienky. Hovorí sa, že sa človeku pred smrťou premietne celý život pred očami. Neviem, či to tak bolo v jeho prípade, no keď sa pozerám na jeho životné dielo, cítim úctu, rešpekt a obdiv.

Československo a celý svet v ten deň stratil jedného z najvýznamnejších podnikateľov ľudskej histórie. Zvyknem hovoriť, že cintoríny sú plné „nenahraditeľných“ ľudí. Na géniov to však neplatí. Originál je vždy len jeden. Tomáš Baťa bol nenapodobiteľný všetkým, čo robil. Nepoznám z histórie ani zo súčasnosti človeka – podnikateľa, ktorý by pozitívne ovplyvnil toľko ľudských životov, ako on. Ostáva navždy v mojom srdci ako celoživotná inšpirácia podnikateľského úspechu.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:53