StoryEditor

Európske akcie prudko rástli (komentár)

20.11.2012, 07:41
Za včerajší deň sme zaznamenali niekoľko zaujímavostí.

Čo sa týka udalostí v Európe, tak námestník španielskeho ministra hospodárstva Miguel Temboury na konferencii v Bruseli uviedol, že Španielsko na oživenie bankového sektora bude pravdepodobne potrebovať od eurozóny menej než 40 miliárd eur, pričom nezávislý audit v mesiaci september hovoril až o 60 miliardách eur. Španielsko má od partnerov z eurozóny sľúbenú pôžičku v objeme 100 miliárd eur.

Na krajinu sa upriamuje zrak finančných trhov, ktoré čakajú, či vláda predloží žiadosť o pomoc. To by viedlo k nákupom španielskych dlhopisov Európskou centrálnou bankou, čo by pravdepodobne zmiernilo obavy investorov.

Ďalšou zaujímavou udalosťou je dnešné rokovanie ministrov financií eurozóny, kde hlavným predmetom diskusie bude Grécko. Dohoda medzinárodných veriteľov v oblasti zníženia gréckeho dlhu musí mať trvalý charakter a tiež musí byť založená na realite. S takýmto zámerom mieri šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová na dnešné zasadnutie. Jej cieľom je presadiť riešenie, ktoré nebude predlžovať neistotu a prestane poškodzovať grécku ekonomiku.

Spor o grécky dlh vznikol po pondelkovej schôdzke ministrov eurozóny, keď Juncker na tlačovej konferencii povedal, že Grécku by sa mala doba pre zníženie dlhu na plánovaných 120 percent hrubého domáceho produktu predlžiť o dva roky na rok 2022. V tejto záležitosti šéfka MMF vyjadrila okamžitý nesúhlas a trvala na tom, aby Grécko dlh na požadovanú úroveň znížilo podľa pôvodného termínu do roku 2020. Zaujímavosti z Európy ukončíme uzávierkou európskych akciových indexov. FTSE 100 +2.36 %, CAC 40 +2.93 %, DAX +2.49 %, EuroStoxx 600 +2.18 %.

V USA sme zaznamenali nárast indexu predaja existujúcich obytných budov, ktorý vzrástol na hodnotu 4.79 milióna. V Spojených štátoch tiež zaznamenali nárast akcie mnohých spoločností. Spoločnosť Apple a Amazon si polepšili najmenej o 2.1 %. Americké akciové indexy uzavreli nasledovne: Dow Jones +1.65 %, S&P 500 +1.73 % a Nasdaq +2.21 %.

Peter Masica

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:41