StoryEditor

Tlačenie dolárov je bližšie. Zlato šplhá nahor

10.09.2012, 19:15
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Minulý týždeň sa ceny komodít väčšinou dostali nahor a naopak klesol dolár.

Dôvodom boli dve veľké rizikové udalosti: najskôr zasadnutie ECB a potom mesačná štatistika o americkej nezamestnanosti. A zatiaľ čo ECB v zásade neprišla s ničím neočakávaným (opäť nakúpi dlhopisy problémových krajín), americký trh práce sa ukázal v horšej kondícii, než sa čakalo. Čo len opäť dokazuje, že zlé správy sú pre trhy vlastne dobré, pretože pomáhajú zvyšovať očakávania o oznámení ďalšieho stimulu zo strany Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC). Konkrétne na zasadnutí, ktoré sa koná už 13. septembra.

Širší komoditný index DJ-UBS sa dostal na najvyššiu hodnotu od marca, darilo sa totiž obom skupinám kovov a energetike. Naproti tomu menšie výpredaje sa nevyhli poľnohospodárstvu, a to vďaka káve a cukru, ktorých ceny sa prepadli na najnižšiu hodnotu za posledné dva roky. Prekvapila však meď, ktorá dosiahla najvyššiu úroveň od mája. Za týmto skokom stálo posilnenie nádejou, že dodatočný stimul zo strany Fedu pomôže rastu a dopytu. Ďalším víťazom bol benzín, pretože hurikán Isaac spôsobil pokles amerických zásob. Tie sa dostali na 33-mesačné minimum, pretože niektoré rafinérie v Mexickom zálive museli dočasne pozastaviť svoju činnosť.

Ropa vyčkáva, čo bude ďalej

To, že ECB potvrdila ďalšie nákupy dlhopisov a dáta o americkej zamestnanosti boli slabé, pomohlo rely na akciách. Len obmedzene to však malo vplyv na ropu WTI aj Brent. Tieto suroviny boli závislé na obchodníkoch, ktorí sa zatiaľ stavali zdržanlivo k vyšším cenám ropy, pretože aj naďalej hrozí možnosť uvoľnenia strategických ropných rezerv. Až tvrdohlavo vysoké ceny v Amerike predávaného benzínu, ktorý sa obchoduje blízko ročných maxím, začínajú ísť tamojšej vláde na nervy. Preto sa zišla s expertmi na ropu v súvislosti s možným uvoľnením zásob, ktoré by mohlo byť oveľa väčšie ako minulý rok počas vojny v Líbyi.

Ropa Brent sa už mesiac pohybovala v rozmedzí medzi 111,65 dolára za barel, čo určoval jej denný kĺzavý priemer, a hodnotou odporu 116,60 dolára za barel. Pretože ropa v posledných týždňoch nebola napriek špekuláciám o ďalšom stimule, slabšiemu doláru a spomalujícemu momentu schopná dostať nahor, krátkodobé riziko sa udržalo nízko. A to aj keď vezmeme do úvahy, koľko prebehlo v posledných týždňoch špekulatívnych nákupov. Veľká časť investorov, ktorá si nedávno otvorila nové špekulatívne dlhé pozície, bude musieť svoje rozhodnutie prehodnotiť. A to kvôli pohybu Brent pod 200denný kĺzavý priemer.

Tiež trh s opciami potrebuje viac ošetriť riziko poklesu. Predajná out-the-money (OTM) opcia je vysoko volatilná a až o štyri percentá drahšia ako kúpna OTM opcia. Tie počas minulého týždňa rástli o päť percent.


 

Ropa Brent, mesačný kontrakt, USD/barel - Zdroj: Saxo Bank

Meď poskočila vďaka Číne

Vyššia cena medi pomohla vylepšiť horší sentiment súvisiaci s prepadom na trhoch s priemyselnými kovmi. Meď sa minulý týždeň dostala na najvyššiu hodnotu za takmer štyri mesiace. Trhu s priemyselnými kovmi pomohli aj dobré správy od ECB a to, že Čína posvätila program na rozvoj infraštruktúry v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

To by mohlo zlepšiť dopyt po priemyselných kovoch a znížiť ich súčasné zásoby. Práve na čínske oznámenia čakal skleslý sektor ako na požehnanie. Špekulatívni obchodníci potom mali naponáhlo, keď sa zbavovali shortových pozícií. Tie boli na vysokej úrovni už od mája.

Mesačný kontrakt na vysoko kvalitnú meď, US centy/libra – Zdroj: Saxo Bank

Zlato a striebro pokračujú v raste

Zlato opäť posilňovalo a vystúpilo na svoje šesťmesačné maximum nad 1700 dolárov za uncu. Dôvodom bolo priblíženie sa kvantitatívnemu uvoľňovaniu v Spojených štátoch po slabých dátach z trhu práce. Viac ako zvyčajne narástla cena striebra, ktorá tiež prekonala marcový rekord. Vďaka tomu, že rely na striebre dosiahla v minulom mesiaci 18 percent, stala sa z neho najlepšie prosperujúca komodita tohto obdobia.

Vďaka návratu pozitívneho sentimentu, a to po niekoľkomesačnom útlme obchodovania, môžeme vidieť, ako sa hedžové fondy a ďalší špekulatívni investori vracajú späť ku zlatu a striebru. Čisté dlhé pozície u zlata vzrástli len za posledné dva týždne o 40 percent. Tieto pozície budú stabilné aspoň do tej doby, kým nie je v ohrození 200-denný kĺzavý priemer na hranici 1641 dolárov za barel.

Obchodníci s opciami až do zasadnutia ECB vyrovnávali kúpnu volatilitu, ale s tým, ako sa blíži zasadnutie FOMC, volatilita u predajných opcií znamenala väčšinu objednávok. To naznačuje krátkodobú nervozitu kvôli možnej korekcii po silnom skoku nahor.


 
Spotová cena zlata, USD/unce – Zdroj: Saxo Bank

Trhy s obilninami čakajú na správu o stave úrody

Pozornosť trhov s obilninami sa upla k 12. septembru, keď americké ministerstvo poľnohospodárstva zverejní svoje mesačné odhady svetovej ponuky a dopytu poľnohospodárskych plodín (WASD). Počas minulého týždňa sa sójové bôby dostali pod mierny predajný tlak, potom čo ich cena prekonala nový rekord. Nedávny výdatný dážď na stredozápade USA totiž pomohol k lepším vyhliadkam úrody. Podobný vývoj ako sójové bôby zaznamenala cena kukurice.

Ceny pšenice sa najprv držali späť. Dôvodom boli správy, že Spojené štáty musia v oblasti jej exportu súperiť s Ruskom. Trhy však nie sú presvedčené o tom, že Rusko bude kvôli suchu schopné počas tohto hospodárskeho roka tempo svojho exportu udržať.

Ole Hansen

komoditný analytik Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:46