StoryEditor

ECB je pripravená páliť (trhový komentár)

05.10.2012, 08:30
Počas štvrtkového dňa pútala pozornosť investorov hlavne hlava ECB Mario Draghi.

Očakávania na zmenu sadzieb boli nulové a tak ponechanie všetkých troch hlavných úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni investorov neprekvapilo. Hlavná repo sadzba tak stále ostáva na 0.75%, marginálna sadzba je na 1.5% a depozitná sadzba ostala na 0.0%. Euro po týchto výsledkoch nijak extrémne nerástlo a skôr konsolidovalo okolo 1.2960. Následne však prišla na rad konferencia ECB, na ktorej Mario Draghi obhajoval svoje kroky v monetárnej politike. Zaujímavým výrokom bolo napríklad to, že OMT, teda nákup dlhopisov na sekundárnom trhu je pripravený aj dnes a ECB je ochotná konať, no na rade sú samotné vlády, aby požiadali o pomoc a začali plniť podmienky stanovené v podmienkach pomoci.

Draghi varoval aj pred stagfláciou v eurozóne. ECB totiž očakáva slabý ekonomický rast a vyššiu infláciu v najbližších mesiacoch. Rizika rastu stoja v prospech ekonomického poklesu. Draghi taktiež poznamenal, že ponechanie sadzieb bolo unanimous, teda jednohlasné. Guvernéri vôbec nediskutovali o znížení sadzieb. Mario Draghi sa vyjadril aj k Grécku, kde ECB nebude meniť svoj postoj so senioritou gréckeho dlhu. Reštrukturalizácia (ďalšia) gréckeho dlhu by bola zo strany ECB neprijateľná a považovaná za priamu monetizáciu dlhu. To tak nepriamo implikuje, že status „Pari Passu", teda rovnosť pri dlhopisoch a žiadna seniorita, nebude ani pri španielskych/talianskych dlhopisoch nakúpených programom OMT. Pretože, ak príde reštrukturalizácia daných dlhopisov, ECB by musela priznať, že sa jedná o priamu monetizáciu. Pričom minulý mesiac Draghi jasne povedal, že Pari Passu bude pri programe OMT platiť. Bolo to len klamstvo ?

Na trhoch však zavládla radosť, keďže ECB je už pripravená okamžite konať a market to tak odmenil silnejšou rally. EURUSD sa tak dostal znova nad level 1.30 a pokračoval v miernom raste nad touto hladinou. Slabý dolár potiahol nahor aj komoditné tituly, najviac dnes rástla ropa. Tú po včerajšom prepade vytiahli roboty opäť nahor a dnes si WTI pripísala až 4 percentá.

Americké akcie boli potešené a vietor do plachiet pridal hlavne slabý dolár. Hlavné akciové benchmarky tak skončili dnešný deň v ziskoch: SPX +0.72%, DJIA +0.6%, NAS +0.45%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:04