StoryEditor

Grécko zbankrotuje a eurozóna sa rozdelí

01.06.2012, 14:00
Chaotickému bankrotu Grécka by zrejme predchádzal "minikrach" na akciových trhoch.

Každý sa pýta: "Čo keď Grécko zbankrotuje a opustí eurozónu?" Z tejto otázky vyplývajú ďalšie obdobne naliehavé:

  • prebehne bankrot riadene či chaoticky, a aké budú dôsledky?
  • Prebehne grécky bankrot riadene či chaoticky, a aké budú dôsledky? 
  • Aké veľké je riziko rozšírenia nákazy runov na banky na periférii európskej menovej únie? Spôsobí to následný rozpad trhu? 
  • prinútili by bankové runy Nemecko k ústretovejšiemu pohľadu na fiškálnu úniu, alebo len k vystúpeniu krajín na periférii z menovej únie? 
  • Aké sa ponúkajú alternatívne scenáre?

Tento text z pera hlavného ekonóma Saxo Bank Steena Jakobsena predkladá štyri potenciálne scenáre, ktoré môžu za súčasnej konštelácie nastať.

  1. Pokračuj a predstieraj - verzia light = 35%
  2. Pokračuj a predstieraj až k japonizácii = 45%
  3. Nemecko na pomoc = 15%
  4. Revolúcia a vojna = 5%

Pri každom scenári je uvedená miera jeho pravdepodobnosti. Analytik uvádza ku každému z nich možné investičné dôsledky v celom spektre tried aktív. Dnes vám predstavíme prvý potenciálny scenár.

Pokračuj a predstieraj 

Chaotickému bankrotu Grécka bez silnej reakcie zo strany EÚ by pravdepodobne predchádzal "minikrach" na akciových trhoch alebo by ho taký bankrot vyvolal. Grécko sa rozhodne vystúpiť z EÚ a vyhlási neschopnosť splatiť všetky svoje finančné záväzky. To povedie k ďalšiemu riziku nákazy, pretože sadzby v celej periférii Európy vyletia nahor, čo si vynúti ešte väčší tlak hlavne na Španielsko, Taliansko a Portugalsko.

Trh (futures STOXX50) bude znovu testovať minimá z roku 2009 na hladine 1765 (teraz na úrovni 2150), čo by predstavovalo korekciu približne o 20%. Po krachu by vo väčšine krajín Európy nasledovala prísnejšia kontrola kapitálu a v Grécku znovuzavedenie drachmy.

Eurozóna sa nakoniec rozdelí na dve časti - krajiny podporujúce fiškálny kompakt sa stanú novým jadrom európskej menovej únie, zatiaľ čo krajiny ako Grécko a možno aj Španielsko a Portugalsko pristúpia k devalvácii, ale potom zvážia svoje postdevalvačné meny na nové euro, podobným spôsobom, akým v súčasnej dobe viaže k euru svoju korunu Dánsko.

Nezamestnanosť a ekonomická situácia dosiahnu najhoršie úrovne pri vstupe do roku 2013, ale potom sa budú pomerne rýchlo aktivovať súkromné ​​úspory, pretože vlády budú nútené znižovať svoju spotrebu a podporovať súkromné ​​investície. Je to rýchle, ale špinavé riešenie, ktoré pravdepodobne vyústi v najmenšie celkové negatívne náklady, pretože grécke správanie budú môcť politici aj centrálni bankári použiť ako "zlý príklad", na ktorom ukážu: Buď teraz prijmeme úsporné opatrenia a reformy, alebo ...

Ako investovať pri tomto scenári

Základom je hotovosť. Držali by sme 25-50% v hotovosti - nie že by sme sa báli, ale aby sme mali voľnú kapacitu na nákup akcií a podnikov v prípade paniky. Nezabudnite, že keď sú obavy na svojom vrchole, objavujú sa tie najväčšie príležitosti. Niektorí by tiež mohli zvážiť zabezpečenie dôchodkových fondov pomocou krátkych pozícií v CFD na všeobecné indexy ako CAC-40, EURO STOXX-50 alebo na skôr regionálne indexy.

Krátke pozície by nemali nikdy tvoriť 100%, ani 50% portfólia, rozumná je 25% ochrana proti medznému riziku. Zostáva teda 25 percent, ktoré by sme použili na získanie kvalitnejších korporátnych dlhopisov na zabezpečenie príjmov a prekonanie potenciálnej krízy.

Hlavné európske aktíva s pevným výnosom – napr. nemecké, švédske a dánske dlhopisy - ponúkajú taktiež určitú podporu, aj keď ich výnosy sú veľmi nízke. V niektorých ohľadoch sú štátne dlhopisy na akciovom trhu "voľnými put opciami", a keď akcie padajú, dlhopisy takmer vždy rastú.

Steen Jakobsen

hlavný ekonóm Saxo Bank

01 - Modified: 2005-04-29 14:28:00 - Feat.: 0 - Title: Schmögnerová: Službám vo verejnom záujme na Slovensku chýba sociálny rozmer
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:20