StoryEditor

Týždeň začal vlažne (trhový komentár)

12.11.2012, 23:01
Za včerajší deň sme zaznamenali len zopár hospodárskych udalostí.

Najvýkonnejšej ekonomike Európy, Nemecku, za mesiac október medzimesačne poklesol index veľkoobchodných cien o 0.6 %. Tento indikátor je jedným z hlavných ukazovateľov miery inflácie.

Minister európskych a zahraničných vecí Michael Spindelegger susednej krajiny, Rakúska, pohrozil, že Rakúsko bude vetovať dohodu o dlhodobom rozpočte Európskej únie za predpokladu, že nebudú splnené podmienky krajiny. Medzi podmienky krajiny patrí napríklad zachovanie súčasnej úrovne dotácií na rozvoj poľnohospodárstva. Vetovaním tejto dohody pohrozili aj ďalšie štáty, ako napríklad Veľká Británia. V tejto veci rakúsky kancelár Faymann zdôraznil, že Rakúsko sa na jednaniach nepodvolí len kvôli tomu, že je malou krajinou.

V domácej ekonomike, na Slovensku, sme zaznamenali medzimesačný nárast indexu spotrebiteľských cien, ktorý za mesiac október stúpol o 0.3 %. Tento index je meradlom zmeny cenovej úrovne spotrebiteľského koša tovarov a služieb, ktoré sú nakupované domácnosťami. Tento inštrument je tiež používaný na meranie inflácie. Jeho ďalšie využitie je pri výpočtoch minimálnych životných nákladov pre vládne sociálne programy. Prehľad udalostí v Európe zavŕšime európskymi akciovými indexmi, ktoré obchodný deň uzavreli nasledovne: FTSE 100 -0.04 %, CAC 40 -0.35 %, DAX +0.07 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 si odpísal 0.27 % a uzavrel na úrovni 269.53.

V Spojených štátoch sme mali štátny sviatok, ktorého názov je Deň vojnových veteránov. Tento sviatok oficiálne pripadá na 11. novembra, avšak ak tento deň vychádza na nedeľu, tak úrady vlády sú zatvorené v pondelok nasledujúci deň. Čo sa týka škôl a mimovládnych podnikov, tak tie majú na výber, či sa rozhodnú nechať otvorené, alebo zatvoria.

Zaujímavosťou tiež môže byť, že spoločnosť Apple zaplatila 20 mil. CHF ako kompenzáciu za právo používať chránený dizajn hodín švajčiarskej železničnej spoločnosti SBB v iPhonoch a iPadoch.

Americké akciové indexy uzavreli nasledovne: Dow Jones bez zmeny, S&P 500 +0.1 % a Nasdaq -0.02 %.

Peter Masica

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:09