StoryEditor

Akcie aj zlato rástli (komentár)

30.11.2012, 07:39
Európa aj Spojené štáty vo štvrtok uzavreli v zelených číslach.

Európske akciové trhy si dnes pripísali zisky, a tak ako akciové trhy všetkých významných krajín na starom kontinente rástli, rástlo aj zlato a kráľovský menový pár.

Štvrtkové zverejňovanie makro dát v Európe veľa kľúčových informácii neprinieslo, napriek tomu výsledky obchodovania na trhoch boli pozitívne. Hlavnou sledovanou udalosťou bola tlačová konferencia šéfa Bank of England. Mervyn King uviedol, že existuje možnosť, že britské banky potrebujú zvýšiť kapitál proti prípadným stratám a požiadal regulátorov o správu s hodnotením situácie. King vo štvrtkovom vyhlásení spomínal, že v prípade niektorých bánk sú straty z poskytnutých úverov vyššie než súčasné rezervy. Taktiež spomenul, že kapitál bánk musí odrážať správne ocenenie aktív, vrátane nákladov za zlý predaj finančných produktov a manipuláciou s LIBOR.

Medzi ďalšie štvrtkové udalosti sa zaradila aukcia talianskych dlhopisov. Krajina predala dlhopisy za 6 miliárd eur s klesajúcimi výnosmi. V prípade päť ročných dlhopisov klesol výnos z 3.8 % na 3.23 %, a v prípade 10 ročných dlhopisov klesol výnos z 4.92 % na 4.45 %. V Nemecku sa zvyšovala nezamestnanosť už ôsmy mesiac v rade v reakcii na spomaľovanie svetovej ekonomiky. Počet Nemcov bez práce vzrástol o 5000 pri očakávaniach 16 000. Európske akciové trhy si tak dnes poradili aj bez výraznejších fundamentov a uzatvárali v zelených číslach. Paneurópsky index Euro Stoxx 600 ukončil obchodný deň na úrovni 276.31 a pripísal si + 1.16 %, FTSE100 +1.15 %, CAC40 +1.53 % a DAX +0.78 %.

Makro dáta za veľkou mlákou priniesli niekoľko údajov, medzi nimi figurovali predbežné kvartálne HDP a nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti. HDP za 3Q bolo revidované na 2.7 % z pôvodných 2 %, pri očakávaniach 2.8 %. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa nevzďaľoval odhadom.

Žiadosti si podalo 393 tisíc Američanov pri očakávaniach 392 tisíc. Údaj za predošlé obdobie bol 416 tisíc žiadostí. Údaje sa zverejňovali aj o medzimesačných zmenách nerealizovaných predajoch domov. Tento údaj je informáciou o zmene v počte domov určených na predaj bez uzavretých predajných zmlúv s výnimkou domov vo výstavbe. Zmena bola na úrovni +5.2 % pri očakávaniach +0.9 % predošlé obdobie na úrovni +0.4 %.

Americké akciové trhy uzatvárali obchodný deň v zelených číslach, podobne ako európske. Dow Jones +0.28 %, S&P 500 +0.43 %, NASDAQ +0.58 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:32