StoryEditor

Americké banky hlásia záujem o úvery (komentár)

31.10.2012, 23:02
Obchodovanie na amerických akciových trhoch sa spustilo prvýkrát v tomto týždni v stredu.

Americké akciové trhy včera konečne otvorili. Obchodovanie na amerických akciových trhoch sa spustilo prvýkrát v tomto týždni v stredu, po tom, ako okolie New Yorku zasiahol hurikán Sandy. Najväčšia atlantická búrka v histórii spôsobila, že ostali zavreté letiská, metrá a bez dodávky elektrickej energie bolo územie v zábere vyše 1400 kilometrov.

Banky v USA hlásia v tretom kvartáli silnejší dopyt po komerčných úveroch a hypotekárnych úveroch, vyhlásil Fed. Americká centrálna banka označila reporty bánk vykazujúcich zvýšený dopyt za významnú správu. Dopyt po zvyšných typoch úverov ostal nezmenený. Správa poukazuje na zvýšenie predaja áut a domov, ktoré boli podporené rekordne nízkymi úrokovými sadzbami centrálnej banky, čo dopomáha k postupnému uzdravovaniu americkej ekonomiky. Dobré správy sú tak ochranným štítom pred poklesmi exportu a odlevom investícii z najväčšej ekonomiky sveta. Obchodný deň nepriniesol pre US trh žiadne pravidelne zverejňované makro dáta, ktoré by mohli podporiť, respektíve siahnuť trh nadol. Významnejšie správy prídu vo štvrtok. Okrem zverejnenia NFP sa tak z makrodát dozvieme aj zmeny v množstve žiadostí o dávky v nezamestnanosti a dáta indexu spotrebiteľskej dôvery. Americké akciové indexy uzatvorili v stredu nasledovne: Dow Jones -0.08 %, NASDAQ -0.36 %, S&P 500 +0.02 %.

Európske trhy na rozdiel od amerických kolegov majú za sebou už tretí obchodný deň. Základné akciové benchmarky tak v stredu oslávili príchod tých amerických červenými číslami. V Európe bolo počuť o Grécku, keď lídri európskej únie opäť apelovali na hlbšie výdavkové škrty krajiny. Plánujú tak zrýchliť ozdravný efekt a vyhrať boj proti rozpadu spoločnej európskej meny. Tento zápas pretrváva už tretí rok a koniec je ešte stále v nedohľadne.

Na druhej strane potešili správy zo Španielska, podľa ktorých krajina vykázala už druhý prebytok obchodnej bilancie v histórii spoločnej európskej meny, keď prebytok za mesiac august bol na úrovni 1.24 mld. EUR. Investori tak navýšili investície prvý krát za tento rok, tým si Mariano Rajoy pripísal ďalší dobrý bod a oddialil tak poskytnutie finančnej pomoci zo strany medzinárodných veriteľov. Európske akciové trhy v stredu napodobnili paneurópsky index EuroStoxx 600, ktorý oslabil o -0.54% a končili takisto v červených číslach: FTSE 100 -1.15%, CAC 40 - 0.87 %, DAX -0.33 %.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:10