StoryEditor

Čakanie na dohodu v USA pokračuje (komentár)

18.12.2012, 07:32
Trhy sú pred Vianocami opatrné a stále sa čaká na odklepnutie rozpočtu v Spojených štátoch amerických.

Cez víkend sme boli svedkami parlamentných volieb v krajine, s 3. najväčšou svetovou ekonomikou, a to Japonsku. Predvolebné očakávania sa naplnili a voľby vyhrala tamojšia liberálna demokratická strana LDP, čo spôsobilo rast japonských akcií na niekoľko mesačné maximálne úrovne, pretože táto strana sa netají záujmov o rozšírenie stimulovania japonskej ekonomiky, prostredníctvom expanzívnej menovej politiky. Japonský index Nikkei si v noci z nedele na pondelok pripísal takmer 1 %. Naopak, negatívny vplyv mal výsledok volieb na japonský jen, ktorý klesol na 18 mesačné minimá, pod tlakom očakávaného kvantitatívneho uvoľňovania v Japonsku.

V úvode predvianočného týždňa sa v Európe na akciových trhoch neudialo nič zaujímavé, nakoľko trhy sú pred Vianocami opatrné a stále sa čaká na odklepnutie rozpočtu v Spojených štátoch amerických. Európske akciové trhy sa v pondelok zmenili len veľmi málo, a to nasledovne: DAX +0.1 % CAC40 -0.14 %, FTSE -0.16 %, IBEX35 +0.2 %. Celoeurópsky index EuroStoxx 600 odpísal -0.1 % a uzavrel na hodnote 279.18 bodov. Spoločná európska mena sa obchodovala viac, či menej do strany, a takmer počas celého dňa sa držala nad úrovňou 1.3150 EURUSD. Zaujímavosťou je, že Grécko oficiálne prijalo všetky ponuky investorov na predaj gréckych dlhopisov, v celkovej nominálnej hodnote 31.9 miliárd EUR. Francúzsko dnes emitovalo 3 mesačné pokladničné poukážky za 3.395 mld. EUR s priemerným výnosom -0.015 %, oproti minulým -0.026 % v predchádzajúcej aukcii.

V pondelok povedal pred výborom Európskeho parlamentu, pár slov prezident ECB Draghi, ktorý sa vyjadril, že zapojenie ECB do mechanizmu jednotného bankového dohľadu nebude mať dopad na menovú politiku. V konečnom dôsledku, jednotný dohľad nad bankami pomôže obnoviť dôveru v bankovom sektore eurozóny a bude mať pozitívny dopad na reálnu ekonomiku prostredníctvom úverového trhu. Podľa neho, svetová ekonomika bude v strednodobom horizonte aj naďalej čeliť náročným podmienkam.

V USA sa prezident Obama stretol so šéfom reprezentantov Boehnerem, aby pokračovali v diskusii ohľadom fiškálneho útesu. Obama naznačil otvorenosť voči zvýšeniu daňových sadzieb pre milionárov. Americké benchamrky ocenili tento mierny pokrok k dohode, nasledovnými intradennými ziskami: DJIA +0.76 %, Nasdaq +1.32 %, S&P500 +1.19 %, a to aj napriek tomu, že index podnikateľskej nálady NY Fedu sa v decembri prepadol na -8.1 bodu, pri očakávaní zlepšenia na -0.7 bodov z predchádzajúcej úrovne -5.2 bodov.

Miroslav Blahušiak

analytik forexpro.sk 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:51