StoryEditor

Euforické zisky eura sú fuč (trhový komentár)

21.09.2012, 00:02
Štvrtok bol od ázijského obchodovania poznačený risk off vývojom.

  Už Londýnska seansa priniesla na trhy červené more a v stratách boli komodity, akcie, aj euro. Negatívnu náladu spôsobil počas noci zverejnený výsledok PMI z Číny. PMI podľa banky HSBC skončilo na úrovni 47.8, verzus predchádzajúci údaj 47.6. Je to síce mierne lepšie, ale ďaleko zaostáva za čínskou povesťou svetového giganta, ktorý ma tiahnuť svetovú ekonomiku. Odniesli si to hlavne komoditné meny, ktoré vychádzali z Ázie so stratami takmer pol percenta.

Náladu sa nepodarilo zlepšiť ani počas európskej seansy. Európske PMI služieb poklesli na 46 oproti konsenzu 47.5 a PMI výroby mierne vzrástlo na 46 verzus 45.5 konsenzus. To sú taktiež veľmi slabé výsledky a potvrdzujú žalostný stav ekonomík v Európe. Spoločná mena sa tak dostala pod silnejší predajný tlak a už počas noci prerazil EURUSD hladinu 1.3. Ráno tak nastal ďalší prepad až na 1.2930, čo stlačilo nadol aj akciové a komoditné trhy. Zaujali aj maloobchodné dáta z UK, ktoré na mesačnej báze sklamali, keď skončili len na úrovni -0.3% a nepotvrdili tak dohady o tom, že olympiáda bude mať prospešný dopad pre predajcov. Európa tak pokračovala v poklese a ten sa podarilo zastaviť až s príchodom amerických obchodníkov. Aj keď hneď zhurta prišli na trh zlé žiadosti o podporu v nezamestnanosti. Výsledok 382k oproti očakávaniam 375k len potvrdil zlý stav pracovného trhu v USA, čo podporuje akcie v raste. Európske indexy tak počas USA vymazávali straty a zatvorili nasledovne: FTSE100 -0.57%, CAC40 -0.62%, DAX30 -0.02%, IBEX35 -0.95%. Španielsky IBEX zavrel nad hladinou 8000 eur, čo je pre býky pozitívna správa.

Americké akcie už poobede nedostali príliš veľa impulzov na pohyb a skôr kopírovali vývoj na EURUSD. Ten taktiež korigoval straty a mierne rástol. Zatvára však pod 1.30 a ráno sa obchodoval na úrovniach, ktoré sme videli pred ohlásením QE od Fedu. Za týždeň tak kráľovský menový pár vymazal celé euforické zisky. Uvidíme, či podobný krok spravia aj akcie a zlato. Hlavné americké benchmarky zatvárajú štvrtok nasledovne: SPX -0.05%, DJIA +0.14%, NAS -0.21%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:21