StoryEditor

Americké parkety sa zatvorili (trhový komentár)

30.10.2012, 07:31
Začiatok nového pracovného týždňa bol poznamenaný zatvorenými americkými burzami.

  Futures sa obchodovali do 14.15 CET, akciové burzy neboli ani otvorené. Burzy ostali zatvorené vďaka hurikánu Sandy. Európski obchodníci to nevnímali pozitívne a ranná seansa sa niesla v červenom duchu. Pokles bol jednohlasný na všetkých aktívach, dolár dominoval a akcie padali. Posledných 30 minút obchodovania sme videli ďalší zázračný rast ES futures nad 1400 bodov, čo ale nie je nič výnimočné. Európske akcie tak vďaka tomuto výskoku vymazali takmer všetky straty, pričom fundamentálny ani technický dôvod na takýto počin neexistoval.

Na makrodáta bolo včera sucho a videli sme len sekundárne údaje z USA. Osobné výdaje vzrástli medzimesačne o 0.8%, zatiaľ čo osobné príjmy stúpli len o 0.4%. Naznačuje to tak rastúce ceny tovarov a služieb a nedostatočný tlak na rast miezd v USA. Tieto dáta nemali žiadny dopad na obchodovanie. Devízový trh preferoval bezpečie a končí londýnsku seansu rastom dolára a jenu. Hlavný menový pár sveta zostáva pod 1.30, čo je pre akcie negatívny signál. Z komodít najviac odolávalo zlato. Zlatý kov stále drží level 1700 dolárov za uncu, no pri pohľade na extrémne longy na futures kontraktoch je len otázkou času, kedy bude hladina zlomená. WTI ropa aj napriek hurikánu padá o 0.70%.

Európske akciové indexy v pondelok počas rána nemali dôvod rásť, klesal hlavne finančný sektor, teda poisťovne a zaisťovne, spolu s bankami. Indexy zatvárajú len v malých stratách, za čo môže americký „zdvihák". Hlavné indexy v Európe tak dnes zatvorili nasledovne: FTSE -0.2%, DAX -0.41%, CAC -0.37%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:41