StoryEditor

Ani 20 rokov nám nestačilo, aby sme dobehli Čechov

18.08.2012, 00:31
Podľa viacerých ukazovateľov Slováci stále zaostávajú za životnou úrovňou ich susedov.

Presne pred 20 rokmi, v lete 1992, sa vykryštalizovala dohoda o rozdelení spoločného československého štátu. Národné rady následne prijali ústavy SR a ČR a dňa 1. januára 1993 vznikli dva samostatné štáty – Slovenská republika a Česká republika. Ako sú na tom obe krajiny dnes, teda po dvoch dekádach samostatného putovania?

Viaceré ukazovatele naznačujú, že Slovákom ani 20 rokov nestačilo na dobehnutie životnej úrovne Čechov.

Jedným z najčastejšie používaných, no na druhej strane azda aj najviac kritizovaných, ukazovateľov životnej úrovne je HDP na obyvateľa vyjadrený v parite kúpnej sily. Kým životná úroveň Slováka predstavovala vlani 73 % priemeru EÚ, v prípade Čecha išlo o 80 %. Síce sa susedom z Česka stále pozeráme na chrbát, k priemeru únie sa ale približujeme rýchlejším krokom.

Po rozdelení spoločného štátu bola totiž východisková situácia SR oveľa horšia ako v prípade ČR. Za českými bratmi ale zaostávame aj úrovňou platov. Nezarábame totiž ani 80 % z toho čo Česi. Od rozpadu federácie turbulentnejší vývoj viac postihol našu ekonomiku, platy nevynímajúc. Kým naši susedia reálnu úroveň miezd z revolučného roku 1989 dosiahli už v roku 1996, tak našinci si na to museli počkať ďalších 11 rokov a reálne zarobili rovnako ako v čase „novembrovej revolúcie“ až v roku 2007.

Dôležitým kritériom na posudzovanie životnej úrovne je nielen úroveň reálnych príjmov, ale aj možnosť tento príjem využiť na kúpu rozličných tovarov a služieb. Ceny slovenských tovarov a služieb tvorili vlani 72 % z tých európskych. V prípade Českej republiky sú síce ceny vyššie ako u nás (77 % priemeru EÚ), ale za najbežnejšie spotrebné výdavky ako potraviny, oblečenie či spotrebnú elektroniku zaplatíme u našich susedov menej. Česi spravidla aj lacnejšie tankujú. V prepočte na eurá zaplatia menej ako za liter natankovaného benzínu, tak aj za liter nafty. Oveľa väčší problém v porovnaní s Čechmi, a to najmä počas posledných rokov, máme s vývojom počtu nezamestnaných. Kým slovenská ekonomika ukončila vlaňajší rok s mierou harmonizovanej nezamestnanosti na úrovni 13,6 %, tak u našich susedov spoza rieky Moravy nedosiahla ani polovičnú úroveň z tej našej (konkrétne 6,7 %).

Slovensko má navyše evidentný a v rámci EÚ najmarkantnejší problém s dlhodobou nezamestnanosťou. Bez práce dlhšie ako jeden rok sú totiž až 2 z 3 nezamestnaných Slovákov. Česká republika má popri oveľa nižšej miere nezamestnanosti zároveň aj menší problém s podielom dlhodobo nezamestnaných, ktorý vlani dosiahol 40,5 %.

A ktorej z ekonomík vonia vo väčšej miere život na dlh? Rozdiel medzi verejnými dlhmi je len minimálny. Kým v roku 2011 sa slovenský verejný dlh vyšplhal na 43,3 % HDP, tak vláde nášho suseda sa ho „podarilo“ zvýšiť na 41,2 % HDP. Aj napriek narastajúcim verejným dlhom patria obe ekonomiky v rámci EÚ stále medzi tie menej zadlžené. A podobný trend badať aj pri pohľade na výšku dlhov ich obyvateľstva voči bankám. Aj napriek rýchlejšej expanzii úverového trhu počas posledných rokov nesú Slováci v porovnaní s Čechmi vo výške dlhu na hlavu menšie bremeno. Ekonomicky aktívny Slovák totiž dlžil banke na konci vlaňajšieho roka v priemere 6 130 eur. Priemerný dlh Čecha bol ale o 13 % vyšší a v prepočte na eurá predstavoval 6 918 eur.

Bývanie alebo možnosti využívania rôznych služieb, ktoré nám môžu nielenže uľahčiť život, ale aj ušetriť čas či nemalé finančné prostriedky, sú taktiež zrkadlom kvality nášho bytia. Tak napríklad, Slováci síce žijú vo väčšej miere stiesnene, no väčšiemu podielu Čechov zase strpčuje život kriminalita.

Zo služieb sme sa rozhodli spomenúť aspoň v posledných rokoch do popredia sa prebíjajúci Internet banking. Vlani stráž nad svojim osobným účtom prostredníctvom neho držalo až 34 % Slovákov. V prípade Čechov bol podiel používateľov Internet bankingu len o niečo nižší a dosiahol úroveň 30 %. Počas posledných dvoch desaťročí si ale Slovensko na svoje konto predsa len pripísalo jedno významnejšie prvenstvo. Kým členmi EÚ sú dnes oba samostatné štáty, eurom ako národnou menou platíme a teda členom eurozóny sme zatiaľ iba my.

Eva Sadovská

analytička Poštovej banky

01 - Modified: 2005-05-06 12:56:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia zadržala ďalších dvoch členov zločineckej skupiny na východnom Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:55