StoryEditor

Amazon je výsmech akciového trhu (komentár)

24.01.2013, 23:02
Odkedy finančný trh ovládli stroje, dejú sa na ňom naozaj zaujímavé veci.

V poslednej dobe sme svedkami skutočne podivuhodných kúskov na akciovom trhu.  Odkedy trh ovládli stroje, dejú sa na ňom zaujímavé veci. Akcie strácajú svoju reálnu fundamentálnu hodnotu, bez problémov vidíme flash crash-e na jednotlivých tituloch, keď akcie prepadnú o 20-30 percent, aby sa následne vrátili, tam kde boli a to všetko v priebehu niekoľkých sekúnd. Na trhu sú niektoré firmy tak nafúknuté, že racionálnym ľudským (áno, ešte aj takí sú) investorom sa nad nimi pozastavujú všetky mozgové bunky, firmy prekonávajú konsenzy a odhady ziskov/príjmov aj o 100 percent a vplyv centrálnych bánk a centrálneho plánovania je nádherne vidieť. Akciové indexy sú na päť ročných maximách, no makroekonomické dáta to ani náhodou nepotvrdzujú.



Jedným takýmto kúskom je aj firma Amazon. Známy ako internetový obchod, ktorý predáva tovar od šnúrok na topánky až po časti na lietadlá, Amazon veľmi rýchlo expandoval do celého sveta a firma sa objavila už aj na Slovensku. Krásny príbeh, no realita je krutá. Amazon síce expanduje po svete, otvára nové pobočky, no príjmy a hlavne zisky spoločnosti to nereflektujú.

Priložený obrázok dokumentuje prvú divergenciu vo vývoji spoločnosti. Počet zamestnancov (červená krivka) lineárne rastie, no celosvetové tržby (modrá krivka) idú lineárne dole. Tento trend je samozrejme dlhodobo neudržateľný a skôr či neskôr bude musieť Amazon začať prepúšťať. Hlavne, pri tom ekonomickom „oživení“, aké vidíme vo svete, čo bude ďalej tlačiť na pokles tržieb.



Ďalším krásnym príkladom je operačná marža spoločnosti. Nasledujúci graf zobrazuje operačnú maržu Amazonu, vyznačenú modrou a čistý zisk. Operačná marža je na 1.2 percenta a výrazne klesá, tým pádom samozrejme klesá aj zisk firmy. Chceli by ste podnikať s tak nízkou operačnou maržou? Amazon očividne áno.



Znova tak vidíme, že tu niečo nesedí..

Ak sa jedným okom, lebo dvoma by to už naozaj bolelo, pozrieme na základné valuácie a výsledky firmy, musíme zaplakať. Za minulý kvartál, Q3 2012, Amazon zverejnil EPS GAAP na úrovni -0.23 USD, teda stratu na akciu. Ak berieme do úvahy EPS Adjusted, to vyšlo na 0.08 USD. Jednoduchým prepočítaním dostaneme PE (pri aktuálnej cene 268 USD) 3350. To je číslo, ktoré snáď nikto ešte nikdy nevidel. Aj keď to vykazuje o tom, že zisk je katastrofálne malý a akcia hrozne vysoko, nikomu to neprekáža a stále vidíme rast na vyššie levely. P/B je na úrovni 16.08 a P/FCF až na 114.68, čo taktiež nenaznačuje lacné levely.

O veľmi zlom hospodárení vykazujú aj odhady za fiškálny rok 2012. Príjmy sa očakávajú na 62.05 mld. USD, EBITDA sa pohybuje na úrovni 3.235 mld. USD a čistý zisk spoločnosti iba 766.57 mln. USD. To tak zodpovedá úbohej operačnej marži, iba 1.24 percenta. Zo 62 miliárd tržieb sa Amazon prepracuje na zisk 766 miliónov. Globálna firma, ktorá ma viac ako 60 000 zamestnancov, a viac ako 50 miliárd dolárov v tržbách, dokáže generovať zisk až 760 miliónov. Úchvatný výsledok. Amazon nevypláca dividendy, veď ako by si to aj mohol dovoliť.

Free Cash Flow firmy, teda operatívny Cash Flow očistený o kapitálové výdavky, sa za rok 2012 predpokladá na necelých 3 mld. USD, čo je najmenšia hodnota od roku 2008. Firma je financovaná cez Equity, keď Vlastný kapitál tvorí 98.4 percenta celkového kapitálu za cenu 12.3 percenta. EVA je -117.04 mln. USD. Ukazovatele Return on Equity (RoE) na 0.52 percenta a Return on Assets (RoA) na 0.76 percenta majú taktiež veľmi ďaleko od ukážkových. Beta akcií je na 1.2 a tak nie je počudovaním, prečo sa mašiny za ňou tak naháňajú pri risk on, ktorý vidíme za posledné týždne.

Otázka tak znie, čo drží cenu akcie na súčasných vysokých úrovniach, resp. prečo akcia stále rastie? Sú to očakávania toho, že americkí a svetoví spotrebitelia zrazu ožijú a budú míňať oveľa viac? Alebo sú to odhady, že internetové odvetvie bude ako celok prudko rásť? Alebo je to založené na zázračnom náraste ziskov a príjmov firmy? Na rok 2013 sa očakávajú tržby 79 mld. (vs. 2012 62 mld.), EBITDA na 4.5 mld. USD (vs. 2012 3.2 mld.) a čistý zisk na 1.6 mld. (2012 je 766 mln.). EPS by malo vzrásť zo 1.56 v roku 2012 na 3.52 v roku 2013, čo predstavuje nárast o 125 percent. Máme tu tak krásne odhady od analytikov a bánk, kto a kde však tieto tržby a zisky pre Amazon vygeneruje, ostáva záhadou. V Európe asi ťažko, keďže to je mŕtvy kontinent, USA výrazne spomaľujú a spotrebitelia ani zďaleka nemajú takú silu ako kedysi. Dokedy tak budú stroje ignorovať realitu a tlačiť akciu vyššie je len vo hviezdach, no s veľkou pravdepodobnosťou Amazon dopadne ako Microsoft, Netflix alebo v súčasnosti slávny Apple. Treba sa tak pripraviť nato, že od momentu spustenia výpredaja je cesta nadol veľmi hlboká..

Graf vývoja akcií Amazon:

Peter Bukov

analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:14