StoryEditor

ECB pútala pozornosť najviac (komentár)

08.11.2012, 23:00
Na tlačovej konferencii Draghi potvrdil, že ekonomický výhľad Európy sa zhoršuje.

Po dňoch, kedy sa pozornosť celého sveta sústredila na americké prezidentské voľby, sa dostalo priestoru opäť aj Európe. Včera totiž zasadala Európska centrálna banka, ktorá zverejnila svoje rozhodnutie ohľadom hlavnej úrokovej sadzby a následne sa tradične prezident ECB postavil pred novinárov. Napokon sme sa žiadneho prekvapenia nedočkali, kľúčová sadzba zostala na nezmenenej úrovni 0.75 %, hoci sa objavilo niekoľko špekulácií, že by ECB mohla pristúpiť k zníženiu sadzby o 25 bps. na nové historické minimum.

Rozhodnutie ponechať sadzbu na nezmenenej úrovni možno podnietila aj skutočnosť, že inflácia v eurozóne je nad 2 %-tami, čo je dlhodobý cieľ ECB, a nad touto úrovňou by mala zostať aj v roku nasledujúcom. Znižovanie úrokových sadzieb by totiž mohlo pôsobiť ešte viac inflačne. Napriek tomu si väčšina analytikov myslí, že zníženie hlavnej úrokovej sadzby v dobe, keď Európa, a pomaly aj Nemecko, zažíva recesiu, nie je zlým riešením. Bolo by však veľmi zaujímavé sledovať, čo by spravila ECB s depozitnou sadzbou, ktorá je aktuálne na 0 a ďalšie zníženie úrokovej sadzby by ju pravdepodobne poslalo do záporného teritória. Znamenalo by to, že komerčné banky by si za nočné uskladnenie peňazí v „trezoroch" ECB museli platiť.

Na tlačovej konferencii Draghi potvrdil, že ekonomický výhľad Európy sa zhoršuje, a preto by už budúci mesiac mohla ECB prehodnotiť svoj odhad ekonomického rastu smerom nadol. Draghi ďalej zopakoval, že ECB je pripravená nakupovať dlhopisy krajín eurozóny na sekundárnom trhu cez program OMT, no zdá sa, že aktuálne nie je komu pomáhať. Španielsko si totiž vďaka aukciám dlhopisov zabezpečilo dostatok prostriedkov na svoje financovanie do konca roka a podať oficiálnu žiadosť sa tým pádom stále nechystá.

Hlavné svetové akciové indexy po stredajších prudkých poklesoch ukončili obchodovanie rovnako v červených číslach: FTSE 100 -0.27 %, CAC 40 -0.06 %, DAX -0.39 % a IBEX 35 -0.48 %, Dow Jones -0.93 %, S&P 500 -0.93 %, Nasdaq -1.42 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:41