StoryEditor

Americká (ne)zamestnanosť hýbe trhmi

13.06.2011, 00:05
Slabé výsledky z trhu práce sú dobrým dôvodom na ponechanie úrokových sadzieb na minimách.

Posledné dni priniesli niekoľko zásadných správ v americkej ekonomike. Ako to už pomaly býva zvykom, boli negatívneho rázu. To že realitný trh sa trápi, že indikátory ekonomického zdravia klesajú, že obchodný deficit sa prehlbuje, neveští nič dobré. Áno, svetielko nádeje je 1,8% nárast HDP za prvý kvartál, ale načo je v skutočnosti nutnosť upriamiť pozornosť, je chrbtová kosť americkej ekonomiky a to je (ne)zamestnanosť.

Jednoduchá matematika platí aj tu: keď ľudia nepracujú, majú menej prostriedkov a teda menej aj míňajú. Firmy menej zarábajú a celá ekonomika nie a nie sa odraziť smerom nahor. Ostáva len stimulovať, stimulovať a stimulovať.

Najčerstvejšia správa o zamestnanosti prišla 3. júna, čo je už štandardne prvý piatok v mesiaci. Najprv však spomeniem stredu, dva dni skôr, kedy vychádza správa The ADP National Employment Report. ADP je skratka pre Automatic Data Processing – je to firma, ktorej klientská základňa presahuje pol milióna, a teda je v pozícii ponúknuť minimálne odhad nezamestnanosti v USA. ADP Report predpovedá výsledky nezamestnanosti niekedy kvalitne a niekedy menej kvalitne.

Začiatkom júna bol výsledok ADP 38 tisíc. 38 tisíc pridaných pracovných miest v súkromnom sektore nie je najružovejšie číslo na takú obrovskú ekonomiku, ale aspoň že je pozitívne. Samozrejme, každý si zrazu prial, aby ADP bolo tento tentokrát poriadne “mimo.” Oficiálne očakávanie pre americkú nezamestnanosť (v podstate čo sa privátneho sektoru týka – približne ide o 80% všetkých pracovníkov prispievajúcich do amerického HDP)– oficiálne Non-farm payrolls (NFP)– bolo 161 tisíc pridaných pracovných miest. A ako to napokon dopadlo? Pravda je taká, že oficiálny výsledok činí 54 tisíc pridaných miest. Američania si síce polepšili platovo o 0,3% na mesačnej báze (aspoň ako-taká pozitívna správa), ale oficiálna nezamestnanosť v USA poskočila na bolestivých 9,1% z 9,0%. Pre upresnenie, v USA si momentálne nevie nájsť prácu 13,9 milióna ľudí zo 153,7 miliónov.

NFP patrí medzi najvýznamnejšie indikátory zdravia americkej ekonomiky a značne ovplyvňuje politiku centrálnej banky. Logicky, slabé NFP sa javí ako dobrý predpoklad pre ďalšiu vlnu uvolňovania – Quantitative Easing no. 3 je zrejme len otázka času. Akú formu bude mať tentokrát, uvidíme. NFP má tradične najsilnejší vplyv na pohyby na trhoch, čo častokrát urobí škrt cez rozpočet mnoho obchodníkom. Pravda je taká, že aj v prípade znalosti výsledkov skôr ako trh, je možnosť využitia tejto informácie limitovaná, lebo trhy sa správajú absolútne nevyspytateľne a ako skúsenosť ukazuje, prvotná reakcia nie je smerodajná.

Jedno je však isté, slabá nezamestnanosť je dobrý dôvod na ponechanie úrokových sadzieb na minimách – to je jeden z mnohých dôvodov, prečo predajný tlak na dolár zatiaľ neustupuje.

Tomáš Porhajaš

Brevia finance

www.brevia.eu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:33