StoryEditor

Experti sa zhodujú. Španieli budú chcieť ďalšie miliardy

10.07.2012, 17:35
Autor:
lulu
Španielom (na snímke minister financií) tridsať miliárd eur stačiť nebude.

Bude 30 miliárd eur pre španielske banky stačiť? Neuškodia úspory a vyššie dane ekonomike až príliš?

Kamil Boros, X-Trade Brokers

Tridsať miliárd eur predstavuje len prvú tranžu, ktorá bude určená na zahasenie najakútnejších problémov, kým budú funkčné všetky mechanizmy, ktoré sú nutné pre fungovanie spoločného bankového dohľadu, ktorý je podmienkou pre rekapitalizáciu bánk z eurovalu. Konečné náklady budú ďaleko vyššie, už v súčasnosti sa hovorí o 100 miliárd eur, pričom zhoršovanie kvality aktív v súvahách španielskych bánk sa ešte vzhľadom na ekonomický vývoj neskončilo, takže ani táto cifra nemusí byť konečná. Čo sa týka konsolidácie, tak podľa nášho názoru bude Španielsko potrebovať ďalšiu pomoc, či už z ECB alebo eurovalu, keďže pri priškrtení dlhových kohútikov sa dlhom nafúknutá ekonomika bude ešte viac sfukovať, teda ju čaká hlbšia recesia, ktorá zníži daňové príjmy a bude tak držať deficity otvorené a dlh k HDP bude naďalej prudko rásť. Ostatne ukazuje to aj vývoj v posledných rokoch, kedy sa krajine ani zďaleka plniť vytýčené ciele.

Vladimír Pikora, Next Finance

Obávam sa, že dnes nikto nevie, koľko presne bude potrebné, pretože možno predpokladať, že ešte mnoho finančných inštitúcií nájde vo svojich skriniach kostlivca. Úspory a vyššie dane, samozrejme, ekonomiku nenaštartujú. Politici hovoria o tom, že majú nové peniaze z Európy na podporu rastu. Problém je však v tom, že na to, aby šlo ekonomiku naštartovať, nestačia len peniaze, je potrebná tiež dôvera investorov a domácností. A tú politici nemajú. Už dva roky len tárajú a situácia sa nezlepšuje. Naliatím peňazí nič nenaštartujú, pretože investori a domácnosti neveria v lepšiu budúcnosť. Súkromný sektor nebude viac investovať a domácnosti nebudú viac míňať. Všetci budú šetriť. Španielsko sa dostalo do začarovaného kruhu, z ktorého by sa najlepšie dostalo rastúcim zahraničným dopytom, ale ten nie je a len tak nebude. Pri pohľade na to, ako vysoko sú výnosy španielskych dlhopisov, sa bojím, že je takmer isté, že Španieli budú musieť požiadať svet o finančnú podporu. Je to len otázku času. Situácia v Európe sa nezlepšuje, hoci sa nám to snažia niektorí európski politici nahovoriť.

Martin Vlachynský, INESS

Expozícia španielskych bánk voči klesajúcemu realitnému sektoru sa pohybuje v rádoch stoviek miliárd, pričom nie je prvdepodobné, že by táto pôžička banky vytrhla na dlhší čas. Navyše v rovnakom čase majú vážne rozpočtové problémy španielske regióny a samotná centrálna vláda si momentálne dokáže požičať len za veľmi vysoké úroky, preto je možné, že sa v blízkej budúcnosti dočkáme záchranného balíka aj pre samotné Španielske kráľovstvo. Systematické úspory by mohli upokojiť investorov, že ich peniaze budú v Španielsku v bezpečí, ale aktuálne dohodnuté zjemnenie rozpočtových pravidiel ukazuje, že so šetrením to v Španielsku nebude až také horúce. Vyššie dane len ďalej uťahujú slučku na kriku miestnej ekonomiku, ktorá s takmer 25% nezamestnanosťou už sotva dýcha.

01 - Modified: 2005-05-04 09:15:08 - Feat.: 0 - Title: Telekomunikačný trh: stále je čo zlepšovať 02 - Modified: 2005-05-04 09:18:00 - Feat.: 0 - Title: Ivanov: Ruské vzdušné sily zaženú počas osláv akékoľvek nepriateľské mraky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:16