StoryEditor

Japonsko bojuje proti svojej mene (komentár)

20.09.2012, 08:25
V stredu ráno BoJ vyhlásila rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania o ďalších 10 biliónov jenov.

Týmto Japonská národná banka vynaloží na nákup hlavne štátnych dlhopisov už 55 bil. jenov. Nasledovala tak príklad ECB a FEDu, čo trhy prijali veľmi pozitívne a ihneď po zverejnení začali rásť. Japonská mena „nasadila" rýchlu reakciu a oslabila o -0.51% voči americkému doláru avšak na záver obchodného dňa za Atlantikom túto stratu zmazala a posilnila o takmer identickú hodnotu. V tomto období sa zdá, že všetky QE vnímajú trhy ako veľmi pozitívne informácie, avšak vidíme, že investori by radšej privítali razantnejšie riešenia. Svedčí o tom aj obtiažne nadobudnutie stavu kontinuálneho rastu a výraznejšej rally. Čo samozrejme, potvrdzuje aj vývoj hlavných európskych indexov, ktoré síce dnešné obchodovanie ukončili rastom: DAX +0.59 %, FTSE 100 +0.35 %, CAC 40 +0.54 %. Dali tak zbohom červeným odtieňom vývoja zo začiatku tohto týždňa. Paneurópsky index EuroStoxx 600 taktiež vzrástol a to o 0.4 % na hodnotu 274.9 bodov, pod velením necyklického sektora (+0.95%) a akcií zdravotníkov (+0.69 %).

V USA sa počas stredy zverejnili predaje existujúcich domov v septembri, ktoré oproti minulému mesiacu vzrástli o +7.83%, čo predstavuje najväčší nárast od mája 2010. Tento vývoj tak prekvapil nejedného investora a analytika, ktorí predikovali +2.0 %-ný rast ukazovateľa. Akciové indexy v USA napodobnili vývoj svojich európskych kolegov, aj keď v redukovanej podobe: Dow Jones si pripísal nepatrných +0.1%, S&P 500 vzrástol o +0.17% a NASDAQ o +0.15%.

Menový pár EURUSD v stredu na krátku dobu „podrazil" psychologickú hranicu 1.30 bodu, ale vzápätí sa vrátil nad tento level a udržal sa nad touto hranicou do uzatvorenia amerických trhov. O dlhopisové trhy sa v strede týždňa postaral španielsky premiér Rajoy, ktorý sa v stredu zaviazal k zníženiu deficitu, pričom španielsky vicepremiér vyhlásil, že by krajina mohla zvážiť žiadosť o pomoc. Aj na základe týchto vyhlásení v stredu klesali výnosy zo španielskych štátnych dlhopisov o 20 bázických bodov a talianske výnosy ich nasledovali, keď klesli o 13 bázických bodov.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:27