StoryEditor

Nemecko je na eurozóne úplne závislé (komentár dňa)

15.08.2012, 00:10
Nemecko bude jeho aktívna úloha v kríze niečo stáť. Pocítia to aj jeho dlhopisy.

Všeobecne sa očakávalo, že sa Nemecko prepadne v druhom štvrťroku do recesie, ale predsa len trochu rastie, presne o 0,3 percenta za štvrťrok. Trhy na to síce reagujú s úľavou či relatívne optimisticky, zároveň sa však analytici zhodujú, že v treťom štvrťroku už naozaj bude horšie.

Svedčí o tom pokles objednávok v priemysle, objem výroby aj predstihové ukazovatele rôznych podnikateľských sentimentov. Jörg Krämer z Commerzbank pre Reuters hovorí: "Rast sa ukázal byť celkom solídny, ale je to na dlhý čas posledná dobrá správa, ktorá z Nemecka prišla. V lete sa nemecká ekonomika zmenší, fundamenty sú v poriadku a štrukturálne je v dobrom stave, ale od recesie v eurozóne sa nemôže odpojiť."

Zaujímavá je aj otázka, čo tvorí štruktúru nemeckej ekonomiky, keď je na tom štrukturálne tak dobre. Nemala by sa do štruktúry vlastne počítať aj politika alebo mediálna masáž? Je to dobrá štruktúra, keď mnohí nemeckí politici a médiá ľuďom naznačujú, že sa Nemecko bez eurozóny zaobíde, pretože sa bude vyvážať do Ruska, Číny a Brazílie? Realita je pritom taká, že Nemecko je na ekonomike eurozóny závislé takmer totálne a tým, že včas neposkytlo Európe tzv. leadership v riešení krízy, sa samo ekonomicky potrestalo.

Pozoruhodné tiež je, ako Rakúsko a Holandsko presne kopírujú vývoj nemeckej ekonomiky, rast v týchto krajinách bol 0,2 percenta.

Na všetkom zlom je aj niečo dobré. Veľké európske korporácie, ako napríklad farmaceutické, chemické i automobilové firmy, na oslabení eura dobre zarábajú a to vo svojom dôsledku mierni hospodársky prepad v eurozóne. Bude to k niečomu strednodobo alebo dlhodobo? To je otázka. Zatiaľ sa ešte len ukáže, či oslabenie eura predstavuje skôr momentálnu volatilitu na trhu, alebo ide o dlhodobý štrukturálny trend.

Zaujímavá analýza agentúry Bloomberg cituje príbeh úspešného obchodníka so štátnymi dlhopismi. Pred niekoľkými týždňami, kedy sa španielskym dlhopisom darilo historicky najhoršie, predal dlhopisy nemecké. Pokiaľ sa bude kríza eurozóny skutočne riešiť (to je optimistický variant), nie je totiž prakticky možné, aby to do budúcnosti neovplyvnilo výnosy z nemeckých dlhopisov, ktoré budú stúpať. Situácia, keď sa nemecké dlhopisy tvárili ako krízou nedotknuté, bola neudržateľná, pretože Nemecko bude jeho aktívna úloha niečo stáť.

Jan Macháček

komentátor Respektu

ihned.cz

01 - Modified: 2005-05-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:16