StoryEditor

Svet spomaľuje (trhový komentár)

10.10.2012, 07:10
Utorok sa na európskych akciových trhoch niesol v záporných číslach

Bolo to sčasti spôsobené pokračovaním ďalšieho z nespočetných summitov ministrov financií eurozóny v Luxemburgu. Trhy už vedia, že sa od týchto stretnutí nič podstatné nedozvedia a preto reagujú poklesom. Trhy na celom svete však nepotešila ani prognóza MMF, ktorý zhoršil vyhliadky rastu globálnej ekonomiky pre tento rok z pôvodných 3.5 % na 3.3% a pre rok 2013 z 3.9% na 3.6%. Takisto uviedol, že Francúzsko s Talianskom nesplnia plánovaný deficit na rok 2012 a Španielsko bude uzatvárať tento rok s odhadovaným deficitom na úrovni 7 % HDP. Na základe týchto správ uzavreli európske akciové benchmarky v červených číslach, na čele s Paneurópskym indexom EuroStoxx 600, ktorý poklesol o -0.45% a uzavrel na hodnote 270.2 bodov. Ostatné európske akciové indexy ho nasledovali takto: DAX -0.78 % , CAC 40 -0.70 %, FTSE 100 -0.47 %, IBEX 35 -1.85 %.

V utorok navštívila Grécko za „búrlivých ovácií" davu, prvýkrát od vypuknutia krízy v roku 2009, nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyhlásila, že chce aby helénska republika zotrvala v eurozóne. No prísne rozpočtové škrty navrhované zahraničnými veriteľmi povedú grécke hospodárstvo do ďalšieho roka recesie.

Kráľovský menový pár poklesol po predchádzajúcich fundamentoch a hlavne po vyjadreniach prezidenta ECB Maria Draghiho, že spoločná mena čelí rizikám z finančnej nestability. Počas obchodného dňa EURUSD zaznamenalo stratu -1.0% a na konci dňa sa obchodovalo okolo úrovne 1,286.

Komoditným trhom v utorok vládla predovšetkým americká ropa WTI, ktorá si pripísala zo svojich intradenných minimálnych úrovní 89.29 USD/barel až +3.9 % a denné maximá 92.91 USD/barel. Bol to prvý nárast za posledné tri dni, ktorý bol spôsobený hlavne geopolitickými problémami medzi Tureckom a Sýriou.

Na západných brehoch Atlantiku v utorok začala výsledková sezóna za tretí štvrťrok. V tomto období bude však v tieni blížiacich sa prezidentských volieb a nemenej zaujímavé bude tiež sledovať aj vývoj ohľadom fiškálneho útesu. Podľa najnovších prieskumov po verejných diskusiách má prezidentský kandidát Mitt Romney opäť šancu poraziť Baracka Obamu. Všetko nasvedčuje tomu, že jeseň bude v USA poriadne horúca. Americké benchmarky uzatvorili utorňajšie obchodovanie opäť záporne: Dow Jones -0.81 %, S&P 500 -0.99 % a Nasdaq -1.52 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:41