StoryEditor

Trhy zaliala vlna eufórie (komentár)

12.12.2012, 07:28
Včerajšie obchodovanie sa nieslo v pozitívnej nálade, ktorú ešte doobeda odštartovali nemecké fundamenty.

Ekonomický sentiment, zisťovaný spoločnosťou ZEW, sa v najbohatšej krajine eurozóny vyšplhal výrazne nad očakávania analytikov, keď v decembri dosiahol hodnotu 6.9 bodov, pričom odhady boli výrazne pesimistickejšie, na úrovni -11.4 bodu. To len potvrdzuje fakt, že ekonomike Nemecka sa nedarí až tak najhoršie a je predpoklad, že v blízkej budúcnosti sa môže opätovne zvýšiť ekonomická aktivita. Podobne je na tom aj ekonomický sentiment eurozóny, ktorý je tento mesiac na hodnote 7.6 bodu, pričom odhad bol len nepatrne optimistický na úrovni 0.1 b.

V priebehu dňa sa taktiež vynorili špekulácie, že FED by mohol rozšíriť svoje stimulačné opatrenia. Tieto správy povzbudili obchodníkov v Európe natoľko, že európske akciové trhy sa počas utorňajšieho obchodného dňa dostali dostali na najvyššiu úroveň za posledných 18 mesiacov. Paneurópsky index EuroStoxx 600 mal v utorok close na hodnote 280.49 bodu, čo predstavuje intradenný nárast o +0.34 %. Zvyšné európske akciové indexy uzatvárali taktiež v zelenom: FTSE 100 +0.06 %, CAC 40 +0.94 %, DAX +0.78 % a IBEX 35 +1.49 %.

Kráľovský menový pár pod vplyvom pozitívnych správ z Európy v utorok prerazil psychologickú hranicu 1.30 EURUSD a na konci americkej seansny sa obchodoval tesne nad touto úrovňou, za 1.3005 EUR/USD, čo predstavuje nárast oproti včerajšku o +0.50 %.

Na severoamerickej pôde boli aj v utorok na programe dňa rokovania medzi republikánmi a demokratmi, na odvrátenie fiškálneho útesu. Avšak práve v utorok začal svoje dvojdňové stretnutie FED a preto pútal o čosi väčšiu pozornosť. Počas zasadnutia sa začali šíriť správy, že by sa práve po tejto schôdzke mohol rozšíriť svoj program nákupov hypotekárnych cenných papierov spolu s pokladničnými poukážkami až o 40 mld. USD mesačne. V utorok taktiež vyšli negatívne údaje o obchodnej bilancii USA, ktorá vznikla v dôsledku najväčšieho prepadu vývozu za takmer štyri roky, čo nasvedčuje o neustálom spomaľovaní celosvetovej ekonomiky. Napriek tomu, trhy si užívali euforickú náladu a americké akciové benchmarky ukončili obchodovanie nasledovne: DJIA +0.6 %, Nasdaq +1.18 %, S&P 500 +0.53 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:44