StoryEditor

Američania strácajú nádej (komentár)

27.12.2012, 23:01
Nič nenasvedčuje tomu, aby sa nejaká dohoda medzi republikánmi a demokratmi mohla do konca roka schváliť.

Vo štvrtok prišli nepríjemné fundamentálne dáta z USA, ktoré ovplyvnili celú obchodnú seansu na druhej strane Atlantiku. Spotrebiteľská dôvera sa prepadla z minulo mesačnej hodnoty 73.7 bodov na decembrovú úroveň 65.1 bodu, pričom konsenzus bol na úrovní 70.3 bodov.

Táto veľmi nepriaznivá hodnota je dôsledkom nemohúcnosti amerických zákonodarcov nájsť spoločný konsenzus pri zostavovaní budúcoročného rozpočtu. Prezident Obama si skrátil dovolenku so svojou rodinou na Havaji a vo štvrtok sa vrátil do Washingtonu, aby obnovil rokovania o možnostiach vyhnutiu sa fiškálnemu útesu. No nič nenasvedčuje tomu, aby sa nejaká dohoda medzi republikánmi a demokratmi mohla do konca roka schváliť.

Svoj znepokojivý postoj vyjadril aj líder demokratov v Senáte, Harry Reid, ktorý tvrdí, že politici sa do konca decembra nedohodnú. To by ale malo neblahé následky nielen pre americkú, ale aj globálnu ekonomiku.

Druhou nepriaznivou informáciou je, že predaj nových domov v USA rástol pomalšie, ako očakávali analytici, keď predaných bolo 377 tis. domov, pri konsenze 382. tisíc domov. Tieto dve správy nám indikujú negatívne vyhliadky amerických spotrebiteľov, čo sa môže prejaviť na hospodárskom raste krajiny. Aj na základe týchto správ uzatvárali hlavné americké benchmarky v červených číslach: S&P 500 -0.13 %, Dow Jones -0.15 %, Nasdaq -0.15 %.

V Európe stále prevláda čiastočne vianočná nálada, a preto nepočuť žiadne správy, ktoré by výrazne ovplyvňovali trhy. Nemecký minister financií Schäuble vo štvrtok povedal, že eurozóna má už najhoršiu časť dlhovej krízy za sebou. Taktiež očakáva, že nemecká ekonomika v budúcom roku výrazne porastie. Panneurópsky index EuroStoxx 600 si polepšil o +0.04 %, FTSE 100 ostal bez zmeny, DAX +0.26 %, CAC 40 +0.59 % a IBEX 35 -0.22 %.

Ani kráľovský menový pár EURUSD neobišli správy o fiškálnom útese, po vyhlásení Harryho Reida, poklesol tento menový pár zo svojho osemmesačného maxima a na záver amerického obchodovania bol na úrovni 1.3241, čo predstavuje intradenný nárast o +0.13 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:57