StoryEditor

USA sviatkovali, pozornosť pútal "Supermario"

18.02.2013, 23:01
Prejav trhy nenadchol, Draghi zopakoval staré známe negatívne znejúce vyhliadky pre eurozónu.

Nakoľko bol v pondelok v Amerike štátny sviatok President´s day, ktorý tradične pripadá na tretí februárový pondelok, oči finančného sveta sa sústredili prakticky iba na prejav Maria Draghiho, prezidenta Európskej centrálnej banky. Prejav však trhy nenadchol, veď Draghi zopakoval staré známe negatívne znejúce vyhliadky pre eurozónu ako celok v prvých 6 mesiacoch tohto roka. Podľa jeho slov by mal stagnovať rovnako domáci, ako aj externý dopyt a oživenie by sme mali pocítiť až v druhej polovici roka.

Na tieto správy reagovali negatívne akciové indexy, ktoré sa po väčšine obliekli do červeného kabáta tretím dňom po sebe: FTSE 100 -0,19 %, CAC 40 +0.17 %, DAX +0.45 %, IBEX 35 -0,55 %. Paneurópsky akciový index EuroStoxx 600 poklesol o -0.24 % a zatvoril na úrovni 286.65 bodu.

Menový pár EURUSD sa počas celého dňa pohyboval okolo úrovne 1.335, no očakávame, že zajtra zamieri ešte nižšie a bude testovať úroveň 50 dňového kĺzavého priemeru. Začiatkom januára, kedy túto hranicu testoval naposledy, sa mu podarilo od nej odraziť sa prudko nahor a vytvoril niekoľkomesačné maximá až nad úrovňou 1.37 EURUSD.

Draghiho prejav mal pozitívny vplyv prakticky iba na benchmarkové dlhopisy Európy, na nemecké bundy. Ich cena v čase nie práve najpriaznivejších správ rastie a výnos klesá. Aktuálny výnos z tých 10-ročných poklesol na 1.62 %.

Okrem Draghiho sa nechala po niekoľkých dňoch počuť opäť centrálna banka Nemecka. Bundesbank očakáva, že krajina sa vráti k rastu už v tomto kvartáli a podarí sa jej tak vyhnúť prepadu. Hnacím motorom bude predovšetkým zvýšená priemyselná produkcia a nemecká ekonomika zaznamená mierny vzostup.

Zlatu sa na začiatku obchodného dňa podarilo vzrásť o pol percenta, no všetky zisky zmazalo a v závere európskej seansy sa obchodovalo nižšie, než bola open cena 1609.85 USD/oz. Americká ľahká ropa WTI zaznamenala iba mierny nárast o 0.14 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:59