StoryEditor

Brusel ide drasticky škrtať. Prepustí šesť ľudí

03.05.2012, 16:20
Komisia sa dušovala, že nový rozpočet obsahuje tvrdé škrty. Pravda je však niekde inde.

Rétorika šetrenia sa stala v posledných rokoch povinnou výbavou politikov napravo aj naľavo. Dokonca aj Európska komisia napriek tomu, že predložila minulý týždeň návrh rozpočtu s nárastom výdavkov o 6,8%, sa dušuje, že nový rozpočet obsahuje tvrdé škrty.

Ako to v skutočnosti je, sa pozrel think tank Open Europe. Zistil, že Komisia šetriť určite nemieni.

  • Tvrdenie: EÚ do roku 2015 zníži počet zamestnancov o 5%.
    Realita: V roku 2013 má mať EÚ 40 769 eurokratov, teda o 6 menej ako dnes. Mikroprepúšťanie na úrovni 0,5% síce nastane, ale prijatím Chorvátska efekt pominie. 5% škrtanie medzi zamestnancami si Komisia odkladá na budúce roky bez konkrétnych zámerov.
  • Tvrdenie: Administratívne výdavky Komisie budú zmrazené pod úrovňou inflácie.
    Realita: Po zarátaní výdavkov na EÚ školy (pre deti úradníkov) a penzie je nárast výdavkov 3,2%, pričom inflácia v roku 2011 bola 2,7% a v roku 2012 je zatiaľ tiež 2,7% . Výdavky na platy porastú o 2,8%.
  • Tvrdenie: Na všetky inštitúcie EÚ bol vyvinutý tlak na zmrazenie výdavkov .
    Realita: Viaceré inštitúcie svoje rozpočty skutočne zmrazili, no pri niektorých rastú neospravedlniteľné výdavky, či už ide o nadbytočné výbory bez reálnych politík (Európsky hospodársky a sociálny výbor, Výbor regiónov), alebo inštitúcie duplikujúce činnosť agentúr členských štátov (Agentúra pre základné práva).
  • Tvrdenie: Platby v hodnote 62,5 miliardy eur podporia rast v EÚ.
    Realita: Viac ako 40% platieb sa zase vracia do regiónov, odkiaľ boli vybrané, takže sa len presúvajú z jedného vrecka do druhého. Naviac, veľká časť priamych platieb (44,1 miliardy eur) sú dotácie farmárom, ktoré narúšajú trhové prostredie a škodia tvorbe pracovných miest.
  • Tvrdenie: EÚ je legálne viazaná poskytovať dohodnuté platby a nemôže ľubovoľne presúvať peniaze medzi položkami.
    Realita: Je pravda, EÚ má veľa legálnych povinností, ktoré sa nedajú zo dňa na deň meniť. To však neznamená, že sa nedá šetriť. Európsky rozpočet bol po minulé dva roky v pluse, čo napovedá, že pri troche snahy sa dajú výdavky skresať aj bez zásadnej zmeny fungovania orgánov a inštitúcii.

Martin Vlachynský

analytik INESS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:39