StoryEditor

Eurozóna sa prepadáva, sadzby sa nemenia

10.01.2013, 23:10
Štvrtkové obchodovanie sa nieslo v znamení vyčkávania na výsledky zasadania ECB.

Nič prevratné toto pravidelné stretnutie neprinieslo. Tak ako asi každý očakával, kľúčové úrokové sadzby ostávajú na úrovni 0.75 %.

Ako uviedol Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení zasadania, tak toto rozhodnutie bolo prijaté jednomyseľne. Stalo sa tak aj navzdory faktu, že ekonomika eurozóny sa každým kvartálom viac a viac prepadáva a dokonca rastie aj nezamestnanosť. Pán prezident ECB si ale myslí, ako uviedol, že ekonomika eurozóny by sa mala postupne, v priebehu roka 2013, zlepšovať, no naďalej bude slabá. On sám však tvrdí, že nevidí riziká ďalšieho zhoršenia ekonomického výhľadu. Naopak zníženie hlavných úrokových sadzieb by privítali banky, ktoré sa už od júla minulého roka snažia presvedčiť ECB o tomto kroku. Pomohlo by to hlavne rozhýbaniu úverového trhu a to by viedlo aj k naštartovaniu ekonomiky a vymaneniu sa z recesie. Aj na základe tejto konferencie poklesli európske akciové indexy zo svojich 22 mesačných maxím. Paneurópsky index EuroStoxx 600 uzatváral na hodnote 287.44 bodov, čo predstavuje intradenný pokles o -0.27 %. Zvyšné indexy ukončili obchodovanie zmiešane: FTSE 100 +0.05 %, DAX -0.16 %, IBEX 35 +0.15 %, CAC 40 -0.39 %.

Kráľovský menový pár EURUSD sa včera výrazne rozhýbal, keď ho naštartovala práve poobedňajšia tlačová konferencia prezidenta ECB. Dokonca, euro si polepšilo voči doláru už na svoje päť mesačné maximum. Menový pár EURUSD včera poskočil o +1.43 % a ku koncu obchodného dňa bol na úrovni 1.3252.

V USA naplno prebieha výsledková sezóna, ktorú s napätím sledujú investori. Vo štvrtom štvrťroku vzrástli zisky spoločností obsiahnutých v indexe S&P 500 o +2.9 %. Aj na základe týchto informácií sa dostal tento index na svoje päťročné maximum, k čomu isto dopomohla aj správa, že čínsky export bol lepší ako sa odhadovalo. Americké akciové benchmarky uzatvárali nasledovne: S&P 500 +0.76 % Dow Jones +0.60 % Nasdaq +0.51 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:07