StoryEditor

Draghi obetoval Európu (komentár dňa)

17.09.2012, 00:10
Centrálne banky na oboch brehoch Atlantiku spustili vlnu nákupu dlhopisov.

Rast HDP 1,7 %, sadzby 0 percent a centrálna banka spúšťa QE3. Teda nákup cenných papierov priamo do bilancie Fedu. Ekonomický rast mínus 0,2 percenta a sadzby 0,75 percenta a program na nákup vládnych dlhopisov je iba v príprave. To je dnešná realita monetárnej politiky na oboch brehoch Atlantiku.

Paradoxne pritom ani euro okolo 1,25 až 1,22 k USD, čo je úroveň okolo 200 mesačného priemeru, nedokázalo dostať obchodnú bilanciu EÚ27 do záporu. Bez slabšieho dolára by však nebola možná akciová rally, ktorá má zabezpečiť Barackovi Obamovi znovuzvolenie napriek relatívnej vysokej nezamestnanosti 8,1 percenta. A tak prišlo QE3 napriek rastu HDP v USA, ktoré má poslúžiť ako adrenalínová injekcia 7 týždňov pred voľbami, keď takzvaný "wealth efect" z v rastu cien akcií, ale aj iných aktív podporí znovuzvolenie súčasného prezidenta.

Aktuálna nečinnosť ECB napriek poklesu HDP v EÚ a reálnej hrozbe hlbšej recesie so sadzbami na 0,75 percentách, ktorá umožnila výraznú technickú korekciu na EURUSD, vyhovuje tiež jeho bývalému zamestnávateľovi najväčšej investičnej banke v USA Goldman Sachs, ktorá vďaka podpore demokratov na jeseň 2008 a podpore Warrena Buffetta neskončila ako Lehman Brothers či AIG.

Draghi tiež pravdepodobne zobchodoval vyššie sadzby v EÚ s nemeckými bankármi, ktorým by nulová sadzba na eure zo strany ECB poriadne nafúkla realitný trh v Nemecku. Pritom dnes stále až 55% Nemcov žije v podnájmoch. Už teraz ceny domov v Nemecku dosahujú maximá a medziročný nárast cien predstavoval v druhom kvartáli 2012 takmer 9 percent. Nemecký štátny rozpočet bude tento rok prebytkový, čo v minulosti vždy znamenalo recesiu a svoj dlh prefinancováva Nemecko rekordne nízkymi, pri najkratších splatnostiach negatívnymi sadzbami.

Naopak rád by som konštatoval, že Ben Shalom Bernanke sa nezbláznil, iba sa rozhodol aj pod tlakom volieb v USA a jeho ďalšieho zotrvania vo funkcii realizovať to, prečo ho v roku 2006 republikán George Walker Bush nominoval. Bernanke sa rozhodol zúročiť svoje skúsenosti zo štúdia veľkej hospodárskej krízy v USA, ktorú si mimochodom zažilo aj vtedajšie Československo. Nemecko paradoxne vtedy už po hyperinflácii spôsobenej reparáciami po 1. svetovej vojne pod taktovkou nacistov a prípravami na 2. svetovú vojnu zažívalo relatívne prosperujúce obdobie.

Ben Bernanke sa tak nechystá zopakovať chyby z 30. rokov minulého storočia, kedy Fed ustúpil skeptikom, ktorí permanentne navrhovali ako liek konsolidáciu a reštriktívnu monetárnu politiku. Až druhá svetová vojna a vstup USA do nej nakoniec zastavil deflačnú špirálu v USA. Dnes má tak Bernanke a predstavitelia Fedu jedinečnú možnosť dotiahnuť nimi navrhované riešenie súčasného deflačného tlaku a dokázať skeptikom, ktorí sa pravdepodobne "ušetria" do "jemnej" recesie v EÚ, aj keď nie takej ako v USA v 30. rokoch najmä vďaka dopytu z Ruska, Číny, Indie ale aj USA, že sa mýlia. Konsolidácia totiž v prvom rade vyhovuje veriteľom, ktorí sa snažia za každých okolností udržať status quo.

Nákup najmä hypotekárnych záložných listov každý mesiac až do dosiahnutia požadovaného stavu poklesu nezamestnanosti k prirodzenej za 40 miliárd dolárov, by mal zabezpečiť pokles úrokovej sadzby na 30- ročných hypotekárnych úveroch k 3 percentám, čo podporí záujem o domy v USA a podporí pokles nezamestnanosti v USA k 6 percentám. Že z týchto krokov Fedu bude ťažiť aj súčasná garnitúra, potvrdzuje aj aktuálny vývoj stávok na budúceho prezidenta v USA. Napriek tomu v prípade výhry Obamu bookmakeri pre stávkarov stále ponúkajú takmer 50-percentný teoretický zisk za 8 týždňov.

 

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:20