StoryEditor

Neformálny summit priniesol formálne straty

24.05.2012, 08:17
Akciové indexy od okamihu otvorenia európskych búrz indikovali výraznú výpredajovú vlnu.

Počas stredajšej seansy sa na neformálne stretnutie predstaviteľov členských krajín Európskej únie, okrem lídrov pripravovali aj investori. Začiatok summitu, ktorý mal byť určitou predprípravou pred riadnym júnovým zasadnutím Európskej rady, hlavní predstavitelia EU načasovali na večerné hodiny, no obchodovanie v Európe sa im aj napriek tomu podarilo ovplyvniť, a to nie práve v pozitívnom zmysle. Citlivé témy diskusií o riešeniach dlhovej katastrofy, o potrebných opatreniach na podporu krehkého ekonomického rastu a neustále sa obnovujúce otázky o možnom vystúpení Grécka z eurozóny tak investorom narobili väčšie vrásky, ako samotným lídrom.

Akciové indexy od okamihu otvorenia európskych búrz indikovali výraznú výpredajovú vlnu, ktorá naznačila najvýraznejšie poklesy európskych akcií počas uplynulého mesiaca. Paneurópsky index EuroStoxx 600, na čele s akciami finančníkom a titulmi zo sektora základných materiálov klesol, o -2.14 % na hodnotu 239.51 bodu. Podobne zlú seansu si zaknihovala trojica hlavných európskych indexov: FTSE 100 -2.53 %, CAC 40 -2.62 % a DAX -2.33 %.

Negatívnu atmosféru na trhoch neuľahčil ani vývoj maloobchodných tržieb vo Veľkej Británii. Tie počas apríla zaznamenali svoj najvýraznejší pokles za viac ako dva roky, keď vplyvom zníženia dopytu po oblečení a palivách, prepadli o -2.3 % v porovnaní s marcovým vývojom +2.0 %. Záporný efekt zo sklamania nad ich vývojom umocnili aj očakávania analytikov, ktorí v apríli predpovedali len -0.8 %-ný pokles ukazovateľa.

Druhá strana Atlantiku sa otvorením a celodenným obchodovaním tiež nemôže chváliť, aj keď akciové trhy v USA k záveru obchodovania dokázali väčšinu strát vymazať. Akciovým indexom k zeleným, alebo aspoň neutrálnym hodnotám pomohli akcie ťažbárov a producentov komodít ako aj tituly zo sektora necyklickej spotreby, trojica amerických benchmarkov tak deň ukončila nasledovne: Dow Jones -0.05 %, S&P 500 +0.17 % a Nasdaq +0.39 %. V USA sa okrem toho zverejnili údaje o predaji nových domov počas apríla, ktoré indikovali rast na 343 tis. predaných domov, čo prekonalo očakávania analytikov na úrovni 335 tis. Došlo aj k pozitívnej revízii marcových ukazovateľov predaja z 328 tis. na 332 tis. predaných nových domov.

Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:31