StoryEditor

Bez rázneho zásahu sa Európa z miesta nepohne

10.07.2012, 00:03
Včerajší obchodný deň priniesol na trhy opäť medvediu náladu, ktorú podporovali najmä správy z kľúčových ekonomík eurozóny.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble utlmil očakávania investorov o rýchlom napredovaná v procese tvorenia bankovej únie, keďže tento proces je podľa jeho slov komplikovaný a bude si vyžadovať kvalitnú prípravu.

Potom, ako sa ani včera neobnovil program ECB na nákup dlhopisov problémových krajín z juhu Európy, sa výnosy na kľúčových 10-ročných dlhopisoch Španielska na krok priblížili neslávne známej hranici 7 %. Výnosy z ekvivalentných talianskych dlhopisov sa udržali nad úrovňou 6 % a opäť tak môžeme sledovať rýchlejšie rozširujúce sa spready medzi nimi a benchmarkovými nemeckými bundami. Ich výnos klesol od začiatku mesiaca už o -13 %.

Pondelok priniesol na trhy aj nové špekulácie o menovej politike ECB, ktorá by v prípade zhoršujúcich sa makrodát mohla znova pristúpiť k zníženiu hlavnej úrokovej sadzby. To by znamenalo nielen nové rekordné minimum, ale depozitná sadzba by sa vysoko pravdepodobne dostala do záporného pásma. Na ďalšiu prípadnú zmenu v úrokových sadzbách si však budeme musieť počkať do 2. augusta.

Z európskych makroekonomických ukazovateľov vyšiel pozitívne údaj o miere nezamestnanosti vo Švajčiarsku, ktorý predčil očakávania analytikov , keď nezamestnanosť zostala nezmenená na úrovni 2.9 %. Obchodná bilancia Nemecka dosiahla v máji 15 mld. prebytok, čo je o 0.7 mld. EUR menej, ako predpokladali analytici.

Trojica hlavných európskych akciových indexov uzavrela seansu v červených číslach: FTSE 100 -0.62 %, CAC 40 -0.38 %, DAX -0.35 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 odpísal -0.37 %, čo znamená prepad na úroveň 253.46 bodu.

V Spojených štátoch sme nezaznamenali žiadny makroekonomický údaj, o to viac bolo počuť prezidenta Baracka Obamu. Jeho snahou bude v najbližších dňoch zatlačiť na Kongres a spriechodniť cestu pre udržanie, resp. zníženie daňového zaťaženia rodinám s príjmom nižším ako 250 000 USD ročne, pričom je otvorený zvýšeniu daní pre bohatých Američanov, seba nevynímajúc. Jeho snaha o presadenie tohto zákona prichádza len tri dni po zverejnení nie príliš optimisticky vyzerajúceho údaja o nezamestnanosti, ktorá v USA dosahuje stále úroveň 8.2 %. Hlavné americké indexy kopírovali vývoj tých európskych a aj oni včera stratili: Dow Jones -0.28 %, S&P 500 -0.18 %, Nasdaq -0.19 %.

Ivor Lehoťan

junior analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:22