StoryEditor

Trhy sa pred Vianocami sfarbili na červeno

22.12.2012, 13:00
Posledný obchodný deň pred Vianocami americké trhy skončili v červených číslach.

Minulý týždeň sa výrazne zdramatizoval budúci vývoj fungovania ekonomiky v USA. Každý vsádzal na to, že staronový prezident USA Barack Obama a republikáni dospejú k dohode, ktorou by sa zabránilo fiškálnemu útesu. Tento scenár sa však nenaplnil a na výhľade zatiaľ nie je žiadny plán B. Na začiatok budúceho roka preto hrozí každému Američanovi darček, ktorý veľmi nepoteší. Scenár, ktorý prináša zvýšenie daní a krátenie výdajových rozpočtových položiek je čím ďalej, tým viac reálnejší.

Americké trhy v piatok mali možnosť reagovať na niekoľko zverejnených makro dát s miernym dopadom. Spotrebiteľská nálada za mesiac december poklesla na najnižšie hodnoty za päť mesiacov. Hlavným dôvodom tohto zlého výsledku sú rastúce obavy vyplývajúce z už spomínanej možnosti zvyšovania daní začiatkom budúceho roka.

Americké akciové indexy tak posledný predvianočný deň výrazne oslabili a uzavreli so stratou: S&P 500 -0.92%, Dow Jones -0.88 %, Nasdaq -0.96 %.

Kráľovský menový pár EURUSD zaznamenal po stredajších a štvrtkových maximách na úrovniach vyše 1.33 EURUSD pokles a v závere obchodného dňa sa pohyboval na úrovniach okolo 1.318 EURUSD.

Európske trhy v piatok v obchodovaní nevynikali a na záver týždňa priniesli len mierne poklesy. Výraznejšie makro dáta sme mohli vidieť iba vo Veľkej Británii, kde bol zverejnení bežný účet platobnej bilancie -12.8 mld. oproti predpokladom -14.1 mld. a predošlému údaju 17.4 mld. libier. Druhým makroekonomickým ukazovateľom z Veľkej Británie boli pôžičky vo verejnom sektore z Veľkej Británie na úrovni 15.3 mld. oproti predpokladom 14.3 mld. a predošlému údaju 6 mld. £. Podnikateľská klíma v Nemecku dosiahla nepriaznivé výsledky. Predpoklady očakávali mierne zlepšenie situácie na úrovni 5.9 bodu oproti predošlému obdobiu na úrovni 5.8 bodu, aktuálna hodnota však dosiahla iba 5.6 bodu.

Hlavné akciové benchmarky na starom kontinente tak zatvárali mierne v stratách: FTSE100 – 0.31 %, CAC40 -0.15 %, DAX -0.47 %, Europe Stoxx -0.31 %

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:42