StoryEditor

Európa rástla ruka v ruke s nezamestnanosťou

31.01.2012, 23:01
Správou dňa boli údaje o vývoji nezamestnanosti v eurozóne z dielne Eurostatu.

Európske akciové indexy počas utorka dokázali rásť, a to vďaka pretrvávajúcemu optimizmu z dohody medzi Gréckom a súkromnými veriteľmi, ako aj vďaka podpísaniu fiškálneho paktu medzi krajinami EÚ.

EuroStoxx 600 vzrástol o +0.75 % na úroveň 254.41 %, pričom na vrchol výkonnostného rebríčka sa postavili akcie energetických a IT spoločností. Paneurópsky index dokázal počas prvého mesiaca tohto roka vzrásť o viac ako 4 %, no svojou 10.5 %-nou mesačnou výkonnosťou ho predbehol DAX. Ten v utorok spolu s FTSE 100 (+0.19 %) a CAC 40 (+1.01 %) rástol o +0.22 %.

Správou dňa boli údaje o vývoji nezamestnanosti v eurozóne z dielne Eurostatu, podľa ktorých ukazovateľ v decembri minulého roka vzrástol na úroveň 10.4 % v súlade s očakávaniami. Údaj z predchádzajúceho mesiaca bol revidovaný smerom hore z 10.3 % na 10.4 %.

Nemecký hutnícky gigant, ThyssenKrupp (+2.65 %) v utorok vyhlásil, že definitívne odpredá svoju divíziu nerezovej ocele fínskej spoločnosti Outokumpu. K rozhodnutiu došlo po úspešných jednaniach s odborovými zložkami spoločnosti, ktorých silný vplyv sa prejavil v doterajšom „blokovaní“ 2.7 miliardového obchodu. ThyssenKrupp ďalej uviedol, že v novovzniknutej zlúčenej spoločnosti bude držať 29.9 % akcií, čím sa pripravuje na dlho očakávanú konsolidáciu sektora, ktorý aktuálne bojuje s nevyužitými kapacitami a lacným čínskym dovozom.

Svetlo sveta uzreli aj správy z európskeho finančného sektora, kde sa banky pripravujú na opätovné čerpanie financií z ECB. V rámci ECB schémy núdzového financovania si banky už minulý mesiac požičali 489 miliárd eur. Teraz však už niektoré banky naznačili, že by si vo februári radi požičali ďalší dvoj až troj násobok predchádzajúcej pôžičky. Úvery poskytnuté o mesiac by tak mohli dosiahnuť viac ako 1 bilión eur.

V USA sme zaznamenali pokles spotrebiteľskej dôvery, ktorá v januári klesla na úroveň 61.1 bodu, oproti očakávaným 68.0 bodu. To veľa nádeje pre zelené odtiene indexov nedávalo, hlavné americké benchmarky tak deň uzavreli zmiešane: Dow Jones -0.16 %, S&P 500 -0.05 % a Nasdaq +0.07 %.

Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:18