StoryEditor

Nálada v Európe akcie nepotiahla (komentár)

23.01.2013, 07:42
Dôvodom boli vyjadrenia nemeckého bankového regulátora o investičnom bankovníctve.

Po nudnom pondelku sa finančný svet zobudil do na správy bohatého dňa, pričom najočakávanejšími boli výsledky nemeckého ZEW. Tie vyšli nadmieru pozitívne a viac ako dvojnásobne prekonali očakávania analytikov. Ekonomický sentiment v Nemecku je na úrovni 31.5 bodu, čo je najvyššia hodnota za posledných 30 mesiacov. Analytici očakávali zlepšenie z decembrových 6.9 bodu, no konsenzus bol iba pri 12.2 bodoch. Rovnako prekvapil aj ekonomický sentiment v rámci eurozóny, ktorý z decembrových 7.6 bodu vzrástol až na 31.2 bodu. Jednalo sa o najväčší nárast za posledný rok. Aj tu analytici čakali výrazné zlepšenie, no konsenzus vyšiel iba na 14.1 bodoch.

Európske akciové indexy však pozitívny výsledok nedokázali využiť na ďalší rast a obchodný deň uzatvárali v červenom: FTSE 100 -0.03 %, CAC 40 -0.59 %, DAX -0.68 % a IBEX 35 -0.39 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 klesol o -0.04 % na úroveň 287.66 bodu.

Dôvodom toho boli vyjadrenia nemeckého bankového regulátora na adresu dvoch investičných bánk, medzi nimi aj Deutsche Bank, aby simulovali prípadné oddelenie investičného bankovníctva od komerčného.

Menový pár EURUSD zažil najmä dopoludnia výrazné pohyby. Tesne pred zverejnením výsledkov ZEW poklesol pár o -0.80 %, aby sa vzápätí v priebehu minút dostal na pôvodné hodnoty. Obchodný deň zatváral v miernom zisku.

V noci bolo zverejnené rozhodnutie Bank of Japan ohľadom podpory japonskej ekonomiky. Nikoho neprekvapilo, že centrálna banka pristúpi k rozšíreniu svojho kvantitatívneho uvoľňovania, no učiní tak až od januára 2014. Počnúc začiatkom budúceho roka bude pumpovať do ekonomiky 13 bln. JPY mesačne, čo v prepočte znamená asi 145 mld. USD. Americký FED tak prekoná o 60 mld. USD. Stimulovanie ekonomiky bude rovnako ako v prípade FED-u „infinity", teda bez jasne stanoveného konca. Okrem toho banka zvýšila svoj inflačný cieľ na 2 %.

Menový pár USDJPY reagoval na tieto správy poklesom, z úrovne okolo 90 USDJPY dokázal jen posilniť pod 89 USDJPY.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:03