StoryEditor

Európa brzdí Ameriku v raste (komentár)

15.10.2012, 11:10
Motor svetovej ekonomiky dopláca na nestabilnú situáciu v eurozóne.

Počas uplynulého týždňa vládla na trhoch medvedia nálada a aj preto sme zaznamenali až štyri stratové dni. Svetlú výnimku tvoril iba štvrtok, kedy sa aspoň európske akciové indexy a najširší americký index S&P 500 dostali do zelených čísel. Negatívny trend obchodovania naštartovali v pondelok ráno makrodáta z Nemecka, ktoré nenaplnili očakávania analytikov a do podvedomia investorov a celého finančného sektora sa opäť vnáralo toľko kritizované Španielsko, ktoré nie a nie požiadať o zahraničnú pomoc, a horúcou témou bolo aj Grécko. Všeobecne sa totiž očakáva, že tamojšia vláda by mohla využiť surovinový potenciál krajiny na zaplátanie dier v rozpočte a na splatenie aspoň časti svojich záväzkov. Učiniť tak chce ťažbou podmorských zásob ropy a zemného plynu a predovšetkým uvoľnením limitov na ťažbu zlata. Tie sú momentálne stanovené na 16 tisíc uncí ročne a do roku 2016 by sa ťažba mohla zvýšiť až na 425 tisíc. S rastúcou cenou zlata by to bola pre Grékov ideálna príležitosť pomôcť sebe a upokojiť tak celkovú situáciu v rámci eurozóny. Helénsku republiku podporila osobnou návštevou aj nemecká kancelárka Merkelová, ľudia však privítali najsilnejšiu ženu regiónu masovými protestmi.



Trhy klesali predovšetkým po vyjadreniach z centrály Medzinárodného menového fondu, ktorý zhoršil odhad tempa rastu svetovej ekonomiky z 3.5 na 3.3 percenta v tomto a z 3.9 na 3.6 percenta v nasledujúcom roku. MMF ďalej uviedol, že Španieli ani Taliani nesplnia naplánovaný deficit pre rok 2012, pričom Mariano Rajoy sa bude musieť vyrovnať až so 7 percentným schodkom. MMF pridal aj tretí úder, keď tvrdí, že ak sa európskej politickej špičke nepodarí dostať dlhovú krízu pod kontrolu, v budúcom roku bude bankový sektor prinútený k odpredaju svojich aktív v celkovom objeme 4.5 bilióna eur. Po štvrtkovej odmlke si predstavitelia MMF v piatok neodpustili posledný komentár, v ktorom uvádzajú, že svetová ekonomika nerastie dosť rýchlo na to, aby sa zlepšila situácia v svetovej nezamestnanosti.

Na druhej strane Atlantiku situácia vyzerá podstatne lepšie, no motor svetovej ekonomiky dopláca na nestabilnú situáciu v eurozóne. Napriek magickým číslam z tamojšieho trhu práce, keď sa nezamestnanosť dostala pod 8 percent, a lepším ukazovateľom výrobnej aktivity nedokázali akciové indexy rásť. Miernu zmenu priniesli až štvrtkové údaje o počte nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, keď údaj 338 tisíc nových žiadostí znamenal najnižšiu hodnotu od februára 2008. Akciové trhy však strácali aj kvôli trom mohutným aukciám amerických vládnych dlhopisov, pretože investori sa snažili presunúť svoj kapitál do bezpečnejších a menej volatilných vôd. Celkovo bol na trhu umiestnený dlh v objeme 66 miliárd dolárov, pričom najväčší záujem bol o trojročné dlhopisy, ktoré ukrojili z koláča takmer polovicu. Priemerné výnosy boli nižšie, než pri posledných podobných aukciách. Čo však skutočne prekvapilo bol dopyt po týchto cenných papieroch. V prípade aukcie 30-ročných dlhopisov dopyt prekonal ponuku 2.36 násobne, pri 10-ročných 3.26 násobne a pri 3-ročných dosiahol dopyt dokonca rekordné hodnoty.

V uplynulom týždni nás zaujali dve spoločnosti z Francúzska sústredené v indexe CAC 40. Total, najväčšia francúzska ropná spoločnosť, bude musieť zaplatiť 78.6 milióna eur z celkových 388.1 miliónov kvôli kartelovým dohodám ešte z rokov 1994-2000 na stanovenie cien niekoľkých chemikálií s ďalšími šiestimi firmami. Najvyšší európsky súd tak dal definitívnu bodku za niekoľkoročným sporom. Akcie spoločnosti sa preto prepadli o -1.54 percenta. Naopak, minulý týždeň dopriali investori akciám spoločnosti PPR až 7.40 percentnú rally potom, ako sa PPR rozhodla prenechať elektronický segment konkurencii a sama sa bude zameriavať iba na predaj a distribúciu športových a luxusných značiek ako napríklad Puma, či Gucci. Práve to je hlavným zdrojom ziskov firmy a tá vidí priestor na ich zvyšovanie.

V najbližších piatich dňoch bude ekonomický kalendár bohatý na zaujímavé dáta: dnes ešte očakávame zmenu v jadrových maloobchodných tržbách z USA, zajtra budeme sledovať ekonomický sentiment v eurozóne a Nemecku podľa inštitútu ZEW, v stredu sa dozvieme údaj o počte stavebných povolení z USA, vo štvrtok prídu na rad tradične žiadosti o podporu v nezamestnanosti a bude zverejnený index výroby podľa filadelfského FED-u a týždeň zakončí údaj o predaji už existujúcich domov v Spojených štátoch.

 

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:03