StoryEditor

Grécka budúcnosť prinesie ďalší bankrot

23.03.2012, 23:03
Podľa Fica budeme nasledovať odteraz "úniové pravidlá solidarity". Pozrite si udalosti týždňa.

Prečo neveriť podomovým obchodníkom a centrálnym bankárom, ktorá európska krajina je dnes najbližšie k bankrotu, ako Taliani šetria na strave, aby poslali peniaze investičnej banke Morgan Stanley vďaka ich šikovným politikom a o naozaj čistých peniazoch. Ozaj, máte už doma sliepku?

Mario Draghi, šéf ECB povedal nemeckému Bildu, že čo sa týka európskej dlhovej krízy, to najhoršie máme za sebou.

Nie, šampanské ešte nechajte v chladničke a zrušte príkazy na kúpu talianskych dlhopisov. Guvernérom centrálnych bánk netreba veriť. Ich povinný optimizmus za každú cenu je len jedným z nástrojov monetárnej politiky. Napríklad pred 8 mesiacmi vtedajší guvernér ECB Jean-Claude Trichet tvrdil, že staviť na bankrot Grécka je istá cesta ako prísť o peniaze. Keby ste to napriek tomu vtedy spravili a nakúpili Credit Default Swaps na grécky dlh, zarobili by ste 1000% (žltá krivka v grafe).

Naozaj ťažké časy Európu ešte len čakajú. Ďalšie reštrukturalizácie dlhov v európskej budúcnosti nevylučuje holandský minister financií. Portugalský deficit verejných financií za prvé dva mesiace je trikrát väčší ako pred rokom a tamojšia najväčšia odborová organizácia zorganizovala vo štvrtok generálny štrajk. Medzinárodný menový fond vydal varovanie ohľadom stavu verejných financií Belgicka, v ktorom hovorí, že „zraniteľnosť belgického štátneho dlhu vyplývajúca z tlakov súkromných trhov robí z kredibilnej strednodobej fiškálnej konsolidácie prioritu.“ Grécka budúcnosť pravdepodobne prinesie ďalší bankrot.

Na pokraji obrovských problémov je ďalšia veľká európska ekonomika - Španielsko. Ešte nikdy nebola táto krajina tak blízko bankrotu, hovorí Willem Buiter hlavný ekonóm Citigroup. Španielsko nie je schopné plniť fiškálne ciele EÚ, podľa španielskeho združenia podnikateľov (CEOE) dosiahne deficit 6,1 % namiesto nedávno upraveného cieľa 5,3 %. Krajina má 23% nezamestnanosť a ceny nehnuteľností tam zrýchľujú pád – v poslednom štvrťroku 2011 klesli medziročne o 11,2 %. Praskajúca bublina v nehnuteľnostiach skôr či neskôr odkryje nesolventnosť španielskych bánk, ktoré držia 400 miliárd eur úverov naviazaných na nehnuteľnosti (40% HDP). Celkový dlh (štát spolu so súkromnou sférou) Španielska dosiahol v roku 2011 363% HDP. Na 29. marca plánujú odborári generálny štrajk proti reforme zákonníka práce. Je to iba piaty generálny štrajk od konca Francovho režimu v roku 1975.

Staronový slovenský premiér Robert Fico vyjadril podporu socialistickému kandidátovi na francúzskeho prezidenta Francois Hollande v snahe o zmenu znenia zmluvy o „Fiškálnom kompakte“. „Fiškálna konsolidácia postavená iba na úsporách vedie k vyššej inflácii a nezamestnanosti, čo nie je dobrá cesta. Hollandeho názory sú veľmi blízke tým našim.“ Fico zároveň uviedol, že Slovensko sa odteraz už bude správať podľa „úniových pravidiel solidarity“. Čiže pri nezmyselnom zasielaní peňazí do nesolventných bohatších krajín už nebudeme odvrávať?

Taliansko, ktoré zachraňuje aj naša centrálna banka (ECB), zaplatilo investičnej banke Morgan Stanley 3,4 miliárd dolárov za nepodarený obchod s úrokovými derivátmi na talianskom dlhu. Táto suma je približne 50% z toho, čo chce Taliansko získať zo zvýšenej dane z pridanej hodnoty v rámci konsolidačného balíčka. To nie je všetko, Morgan Stanley zaplatená suma je len asi 11% celkovej straty, ktorú Taliansko v súčasnosti drží zo svojich derivátových obchodov. Podľa štúdie banky Intesa Sanpaolo sa v roku 2011 v Taliansku spotreba jedla, nápojov a tabaku prepadla na úroveň spred 30 rokov.

EFSF (euroval) vydal nové päťročné dlhopisy za 4 (slovom štyri) miliardy eur. Predtým v pondelok 20-ročné za 1,5 miliardy eur.

Americký minister financií Timothy Geithner varuje Európu a zadlžené krajiny pred radikálnymi škrtmi vo verejných financiách, ktoré by mohli ohroziť ekonomický rast. Asi zabudol, že nie každý si môže užívať „nehorázne privilégium“ a financovať svoje „grécke“ deficity čerstvo vytlačenými dolármi bez toho, že by jeho menu ľudia poslali do hyperinflačného pekla. Niekto jednoducho nemá inú možnosť, ako konečne upraviť svoje výdavky tak, aby zodpovedali príjmom.

Argentínsky senát schválil reformu fungovania centrálnej banky a umožnil tak tamojšej vláde prístup k menovým rezervám. Tá ich využije na podporu ekonomického rastu a financovanie dlhu. Bielorusko chce obmedziť problémy s vysokou infláciou vydaním dvestotisícovej bankovky.

Všetko v poriadku nebude asi ani s americkou menou. Že sa štátnemu monopolu produkcie peňazí nedarí, zistíte tak, že si trh začne hľadať náhradné peniaze. Vo Washingtone pri prehliadke domu drogových dealerov našli policajti okrem očakávaného kokaínu aj veľké množstvo tekutého pracieho prostriedku Tide. Dealeri ho akceptovali, či dokonca preferovali ako peniaze za svoje dodávky. Zároveň v mnohých obchodoch došlo ku krádežiam čisto tohto produktu, z čoho polícia usudzuje, že funguje ako peniaze v ilegálnych transakciách.

Prečo si trh vybral ako peniaze práve Tide? Tide je ľahko identifikovateľný (výrazné farby), vydrží dlhé skladovanie, je ľahko deliteľný, relatívne hodnotný (20 dolárov za fľašu), jeho ponuka je obmedzená, je široko dopytovaný keďže všetci potrebujeme prať a preto veľmi likvidný. Aj preto si drží svoju hodnotu lepšie ako dolár. Pojem preprané peniaze tak získava ďalšiu rovinu.

Tí, čo chodíte nakupovať, ste si asi všimli, že tento rok vstúpil do platnosti európska smernica zakazujúca chov nosníc v holých klietkach. Ceny vajec totiž dosiahli rekordné hodnoty a v Slovákoch prebúdzajú amatérskych chovateľov.

Podobné opatrenie EÚ pripravila aj pri chove ošípaných. Tak rýchlo naplniť mrazák, nakúpiť do dvorka pár odstavčiat a pozorne sledovať, aké ďalšie prekvapenie úsporami sužovanému obyvateľstvu EÚ prinesie!

Ak chcete ušetriť, odporúčam výlet do kozmu a späť za 400 sekúnd a úplne zadarmo.

https://www.youtube.com/embed/2aCOyOvOw5c

 

Juraj Karpiš

analytik INESS

eurokriza.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:58