StoryEditor

Nemecko sťahuje svoje zlato domov (komentár dňa)

08.11.2012, 23:10
Pri pokračujúcej kríze sa zdá, že je lepšie myslieť a spoliehať sa sám na seba.

Po ohlásení nekonečného kvantitatívneho uvoľňovania Fedom s príhodným označením QE3+ by sa mohlo zdať, že zlatu sa bude najbližšie mesiace opäť dariť. Aj keď tento drahý kov posledné týždne mierne zaváhal, práve víťazstvo Obamu v amerických prezidentských voľbách mu opäť vlialo do žíl pozitívnu náladu. Dôvod je jednoduchý – s Obamom bude vládnuť aj Bernanke. Potvrdilo sa tak, že Bernanke je najlepším priateľom zlata.

A práve v čase, keď zlato opäť získava na lesku, ohlásilo sa Nemecko so svojím zlatým problémom. Táto krajina má po USA druhé najväčšie oficiálne rezervy zlata na svete. Teda aspoň sa tak tvrdí, keďže zlato v americkom Fede nebolo auditované už viac ako 30 rokov. A práve Nemecko má vo Fede uložené viac ako 1500 ton zlata zo svojich takmer 3400 ton. Táto krajina drží doma, vo Frankfurte, iba 30% svojho pokladu.

Dôvod, prečo Bundesbanka má uložené zlato v americkej, francúzskej a britskej centrálnej banke, bola nešťastná poloha Nemecka vzhľadom k Sovietskemu zväzu počas studenej vojny. Nemecko tak preferovalo držbu svojho zlata v zahraničí. Avšak posledné aféry s nepravými zlatými tehlami a manipuláciou jeho ceny pomocou tajného výpredaja zlatých rezerv centrálnymi bankami otvorilo mnoho otázok ohľadom bezpečnosti uloženia zlata v zahraničí.

Nemecký federálny súd priznáva, že ani Bundesbanka a ani nezávislí audítori nikdy nekontrolovali jeho zlatý poklad. Súd preto požiadal Bundesbanku, aby tak urobila. Po najbližšie tri roky bude každoročne dovezených do Nemecka 50 ton zlata z USA, aby sa skontrolovala jeho pravosť a kvalita. Nemecko sa tak pridá k ostatným, najmä latinskoamerickým krajinám, ktoré dovážajú svoje zlato z NY domov. K rozruchu prispela aj informácia, že v roku 2000 stiahla Bundesbanka väčšinu svojho zlata z Bank of England, vraj kvôli vysokým poplatkom za úschovu. Asi bude iba zhodou okolností, že to bude v roku, kedy svoju púť odštartovalo euro a Británia predala väčšinu svojho zlata.

Zdá sa tak, že Nemecko sa bojí o svoje zlato, ale sotva to je kvôli hrozbe, akou bol Simon Gruber v Smrtonosnej pasci. Aj keď na druhej strane policajt McClane už nie je vo forme v akej býval. USA ako globálny policajt postupne ale isto stráca ostražitosť a uchyľuje sa k neprebádaným trikom. Pri pokračujúcej kríze sa zdá, že je lepšie myslieť a spoliehať sa sám na seba. A Nemecko je toho dobrým príkladom.

Ronald Ižip

analytik TRIM Broker

Obchodovanie s TRIM Broker

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:19