StoryEditor

Komoditám sa darí (komentár)

28.01.2013, 10:56
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Ochota k nákupu rizikových aktív sa s očakávaným ozdravením svetovej ekonomiky zvyšuje.

A práve to pomáha komoditám. Pre príklad - v januári ťahala energetický sektor nahor ropa, ktorá zaznamenala veľmi silné zisky. Svoju úlohu pritom zohrali aj lepšie ekonomické dáta z motoru európskej ekonomiky, teda Nemecka, ďalej aj pokračovanie kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Japonska a odklad rokovania o výške amerického dlhového stropu spolu so slabším dolárom.

Pozitívnu náladu bolo cítiť naprieč všetkými triedami aktív, najmä na akciových trhoch. Globálny akciový index MSCI, ktorý zahŕňa tie najväčšie svetové spoločnosti, dosiahol svoje najvyššie hodnoty od júla 2008. Pozitívne momentum, ktoré sme u komodít mohli vidieť predovšetkým počas niekoľkých posledných týždňov, dokázalo popohnať komoditný index S&P GSCI až na trojmesačné maximum. Jeho výnos už počas januára dosiahol 2,7 percenta, zatiaľ čo vyššie spomínaný akciový index MSCI rástol o 5,2 percenta. Ako môžete vidieť na grafe nižšie, zisky sa niesli naprieč všetkými hlavnými komoditnými sektormi. Slabú chvíľku si vybrala len oblasť hospodárskych zvierat, ktorá patrí do poľnohospodárskeho sektora. Rozdielne výkony týchto dvoch indexov možno pripísať rozdielnej expozícii u konkrétnych komodít a v rámci rôznych sektorov.



Medzi mäkkými komoditami boli víťazi aj porazení

Mäkké komodity obsadili najvyššie, ale aj najnižšie miesta v rebríčku výkonnosti komodít z uplynulého týždňa. Najlepšie sa darilo bavlne, ktorá má za sebou najdlhšiu rely za posledné dva roky. Očakáva sa totiž, že niektorí americkí pestovatelia bavlny sa v nadchádzajúcej sezóne preorientovali na výhodnejšie plodiny, ako je napríklad kukurica a sójové bôby. Spojené štáty sú pritom najväčším exportérom bavlny na svete, a tak by sa dodávky tejto suroviny mohli znížiť. Naopak najhoršie si viedla káva a kakao, ktoré spadlo na polročné minimum. Stáli za tým správy, že najväčší svetoví producenti kakaových bôbov - Pobrežie slonoviny a Ghana - navyšovali súčasné dodávky tým, že predávali už časť budúcej úrody, a to v čase klesajúceho dopytu, najmä zo strany Európy. Káve typu arabika sa nepodarilo vytvoriť pozitívne momentum a len počas jednej seansy klesla jej cena o päť percent. Dôvodom boli informácie, že skupina juhoamerických producentov arabiky vyviezla za posledný štvrťrok roku 2012 medziročne o 15 percent viac tejto plodiny. Špekulatívni obchodníci sa pritom stále držia svojich čistých krátkych pozícií. Produkciu kávy by tiež mohli oslabiť správy o prudkom šírení plesne Roya u kávovníka naprieč Strednou Amerikou.



Momentum a lepšie vyhliadky ekonomiky pomáhajú nahor cenám energií

Vyššej cene benzínu RBOB potom pomohlo to, že by sa v najbližších týždňoch mohli zmenšovať jeho zásoby. Rafinérie totiž čaká obdobie opráv a údržby, ktoré by mohlo trvať až do mája. Práve vtedy sa pritom obyčajne produkcia dvíha kvôli nadchádzajúcej letnej motoristickej sezóne. Rástli aj ceny vykurovacieho oleja, pretože severné časti Spojených štátov zasiahli silnejšie mrazy ako zvyčajne. Po vykurovacom oleji pritom narástol dopyt v čase, keď sa jeho zásoby na východoamerickém pobreží pohybujú 47 percent pod priemerom pre toto ročné obdobie.

Ako som už spomenul, najlepší štart mal v tomto roku energetický sektor. Silné zisky si pritom držal aj na začiatku uplynulých dvoch rokov. Tentoraz energetika ťažila primárne z očakávania vyššieho rastu a dopytu zo strany dvoch najväčších spotrebiteľov, ktorými sú Spojené štáty a Čína. Doteraz sa totiž nepodarilo zahnať obavy z vyhrotenia geopolitického napätia. Ropa Brent vystúpila až na trojmesačné maximum. Rozdiel medzi ňou a ropou typu WTI pritom vzrástol na 17,5 dolárov za barel z minulého minima na 15 dolároch za barel. Za zvyšovaním tohto rozdielu stáli správy o tom, že ani predĺženie ropovodu Seaway z Cushing do rafinérií v Mexickom zálive neprinesie sľubované navýšenie prúdu ropy na 400 000 barelov za deň. Avšak čaká sa, že technické problémy, ktoré také množstvo nedovoľujú preniesť, nebudú trvať dlho. A až sa všetko vráti do normálu, mohol by sa náskok Brent oproti WTI opäť znížiť. Sila celého trhu pomohla rope WTI až k jej rekordu - najdlhšia šnúra týždenných ziskov od roku 2009, počas ktorej narástla jej cena o viac ako 12 percent.


Ropa Brent sa stále nedokázala vymaniť z rozmedzia 105 a 115 dolárov za barel, kde už sa obchoduje po celých šesť mesiacov. Momentum aj sentiment investorov pritom zostávajú pozitívne, čo by mohlo pomôcť k otestovaniu hornej hranice tohto rozpätia. A to napriek obmedzenej podpore zo strany fundamentov. Dolár však zostáva slabý a ekonomické dáta sa začínajú zlepšovať, čo snáď pomôže Brent k ceste nahor.

Zlato kleslo. Hranicu odporu na 1695 dolároch sa mu prelomiť nepodarilo.

Sektoru vzácnych kovov sa v minulom týždni darilo zmiešane. Platina a paládium aj naďalej priťahovali kupcov, pretože oba kovy našli podporu vo výhľade fundamentov. Do ťažkostí ale opäť spadli zlato a striebro. Hlavne po tom, čo sa zlatu počas piatich dní nepodarilo prelomiť hranicu odporu na 1695 dolároch za uncu. To už bolo príliš na niektorých rozčarovaných obchodníkov s dlhými pozíciami, a zlatý kov sa tak prepadol pod dôležitú hranicu podpory na 1662 dolároch, teda pod 200 denný kĺzavý priemer.


Práve to, že sa zlatu už po niekoľkýkrát nepodarilo dosiahnuť skutočné hranice odporu, ktorú na 1701,5 dolároch predstavuje trendová línia spájajúca októbrové a novembrové maximá, len dokazuje, že dôvera investorov v tento kov oslabuje. A najmä vtedy, keď sa výhľad svetovej a hlavne americkej ekonomiky neustále zlepšuje. Zlato nenašlo podporu ani v očakávanom oznámení Japonskej centrálnej banky o ďalších opatreniach na naštartovanie ekonomiky. O to usilovnejšie sa bude musieť zlato snažiť, aby si znovu získalo dôveru a začalo rásť. V krátkodobom horizonte bude kľúčovou udalosťou zverejnenie dát popisujúcich stav americkej ekonomiky. Ich ďalšie zlepšovanie by totiž mohlo prinútiť americkú centrálnu banku Fed k tomu, aby zastavila svoje prorastové opatrenia skôr, než sa pôvodne čakalo. Špekulatívni investori síce držia relatívne nezaťažené dlhé pozície, ale práve teraz môžu využiť nákup ich lacnejšieho variantu. Podľa nás ale skôr počkajú na to, až sa zlato pohne na 1700 dolárov za uncu - než aby sa hnali do nákupu už teraz, keď bezprostredný výhľad nevyzerá dvakrát isto.

Ole Hansen

Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:11