StoryEditor

Obchodovanie sa nieslo bez výraznejších emócií

29.01.2013, 07:25
Začiatok týždňa pre Európu veľa nepriniesol.

  Tento týždeň však odhalí minuloročné náklady eurozóny v spojitosti s nezamestnanosťou. Odhaduje sa, že nezamestnanosť dosiahla posledný mesiac roku 2012 v dôsledku krízy a recesie nové maximá. Ide hlavne o ekonomiky krajín južnej Európy. Podľa predpokladov spoločnosti Bloomberg, eurozóna zaznamenala v decembri piaty rast nezamestnanosti v rade. Predpoklady hovoria o úrovni 11.2 %, oficiálny údaj bude však známy až 1. februára. Údaje za január z Veľkej Británie hovoria o zvyšovaní cien domov a bytov po tom, ako dlhová kríza eurozóny poznačila dopyt v sektore. V reakcii na väčšie spomaľovanie ekonomiky Veľkej Británie poklesol podľa očakávaní počet nových kupujúcich oproti predošlému mesiacu o 9.9 %. V Európe sa v pondelok žiadne zaujímavé makro dáta nezverejňovali. Tomu zodpovedalo aj nevýrazné obchodovanie a nejednoznačný záver.

Európske akciové benchmarky sa nezhodli v smere, keď zakončili prvý obchodný deň v týždni nasledovne: FTSE100 +0.16 %, CAC40 +0.07 %, DAX -0.32 %, paneurópsky index Euro Stoxx 600 zaznamenal stratu -0.12 % a uzatváral na hodnote 289.36 bodu.

Spojené štáty americké oproti Európe v pondelok priniesli aspoň zopár dát s najvyšším dopadom. Nerealizované predaje domov medzimesačne poklesli o -4.3 % oproti predpokladom na úrovni 0.5 % a predošlému údaju na úrovni 1.6 %. Tento makro údaj v decembri zaznamenal prepad prvý krát od augusta minulého roka. Ďalším makro údajom zverejneným prvý obchodný deň v týždni boli jadrové objednávky dlhodobej spotreby. Keďže tento údaj zaznamenal rast už po štvrtý mesiac v rade, aktuálne +1.3 % oproti predpokladom 0.8 %, sa v roku 2013 vytvára pozitívny predpoklad čo sa výroby týka.

Akciové indexy za veľkou mlákou zaznamenali podobne ako tie európske nejasný koniec obchodného dňa. Najvýznamnejšie indexy tak pondelok zatvárali nasledovne: S&P 500 -0.09 %, Dow Jones +0.02 %, Nasdaq +0.26 %.

Americká ľahká ropa WTI nadviazala na svoj šesťtýždňový rast, v reakcii na postupnú akceleráciu svetovej ekonomiky. Pred koncom obchodovania v USA sa americká ľahká ropa obchodovala na úrovni 96.45 USD/barel s intradenným nárastom 0.59 %.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:42