StoryEditor

Fiškálny útes ťahá trhy nadol (komentár)

14.11.2012, 23:36
Fiscal cliff je prvou výzvou opätovne zvoleného Baracka Obamu.

Včera zverejnená zápisnica FOMC z októbrového rokovania amerického Fedu priniesla informáciu, že v budúcom roku bude pravdepodobne FED nútený pristúpiť k rozšíreniu nákupov vládnych dlhopisov, keďže operácia Twist expiruje na konci tohto roka. V rámci Twistu vymieňa FED krátkodobé dlhopisy za dlhopisy s dlhšou maturitou a robí to tempom 45 mld. USD mesačne. Ak sa ekonomická situácia výraznejšie nezlepší, nezamestnanosť v USA bude stále vysoká, FED bude akiste v budúcom roku pumpovať do ekonomiky 85 mld. USD mesačne, keďže nepredpokladáme ukončenie programu kvantitatívneho uvoľňovania „Infinity". Týmto programom americká centrálna banka dotuje ekonomiku sumou 40 mld. USD každých 30 dní.

Napriek týmto mohutným stimulom sa akciový trh ďalej prepadá, kľúčové americké indexy sa obchodujú pod dôležitými technickými úrovňami a sentiment zostáva medvedí. Finančný trh nadol sťahuje hrozba blížiaceho sa pádu z fiškálneho útesu. Práve fiscal cliff je prvou výzvou opätovne zvoleného Baracka Obamu, ktorý do konca roka musí s republikánskym Kongresom „zobchodovať" nové daňové pravidlá. Aktuálne daňové úľavy totiž automaticky na prelome rokov vypršia a od januára by mali byť podstatne vyššie. Ak v USA nepríde k dohode, budeme svedkami kombinovaného nárastu daní a rozpočtových škrtov vo výške 607 mld. USD.

V Európe sa naďalej s obavami hovorí o Grécku a Španielsku. Dôkazom strachu investorov z nasledujúceho vývoja v eurozóne je aukcia nemeckých bondov. Tamojšej vláde sa podarilo na trhu umiestniť dlh v objeme 4.3 mld. EUR, pričom po druhýkrát v histórii boli dlhopisy predané s negatívnym výnosom. To znamená, že investori sú ochotní umiestniť svoje finančné prostriedky v bezpečí aj za cenu strát. Priemerný výnos dosiahol -0.02 %, dopyt dosiahol až 8.3 mld. eur.

Hlavné svetové akciové indexy ukončili stredajší obchodná deň nasledovne: FTSE 100 -1.11 %, CAC 40 -0.89 % , DAX -0.94 %, Dow Jones -1.45 %, S&P 500 -1.38 % a Nasdaq -1.29 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:24