StoryEditor

Začiatok vianočnej sezóny je tu (komentár dňa)

26.11.2012, 10:09

Predposledný novembrový týždeň bol skrátený takmer o celé dva dni, no to nezabránilo risk on prístupu na trhoch. Vo štvrtok bol v USA „Thanksgiving Day“, teda deň vďakyvzdania a po tomto sviatku tradične nasleduje oficálne otvorenie vianočnej nákupnej sezóny, známe ako „Black Friday“. V tento deň retailoví obchodníci ponúkajú zľavy na svoje produkty až do výšky 90 percent a ľudia v nákupnom ošiale čakajú pred obchodmi aj desiatky hodín, len aby mohli nakúpiť lacnejšie. Práve predvianočné obdobie je klasicky najlepším obdobím pre maloobchodných predajcov, pretože ľudia utrácajú veľké peniaze na nákup darčekov. Tržby tak zvyknú byť vyššie v porovnaní s inými sezónami a preto takmer s pravidelnosťou vidíme v decembri na akciových trhoch „Santa Claus“ rally. Tá odštartovala už minulý týždeň. Akciové indexy z ničoho nič vyrazili silno nahor a brali stop lossy krátkych obchodníkov. Short Covering potlačil trh výrazne vyššie a hlavné akciové indexy sa dostali na silné rezistencie. Tu sa bude lámať chlieb, či bude pokračovať klesajúci trend, alebo pôjdeme výrazne vyššie. Fundamentálne správy na rast nie sú, no akákoľvek mierne pozitívna správa dokáže vytlačiť trhy závratne vyššie. Taktiež pozitívne pre rast je „sväté ticho“ a žiadne zlé správy z Eurozóny. Euro tak dokázalo rásť voči doláru až nad 1.29 aj po znížení ratingu Francúzska od agentúry Moodys. Ratingovka znížila rating krajiny na Aa1 z Aaa a ponechala negatívny výhľad. Prepad na eure bol však rýchlo skúpený a euro pokračovalo v raste. Taktiež žiadne výsledky z mítingu Euroskupiny, kde sa dohodli na tom, že sa dohodnú nabudúce, poslali euro prudšie nadol, no o chvíľu bolo skúpené a pokračovalo v raste. Otázne tak je, či euro už je natoľko prepredané pri úrovni 1.28, že aj zlé správy ho pošlú nadol, alebo znova vidíme repatriáciu bánk na každom nižšom leveli pri kráľovskom menovom páre.

Jen pokračoval v oslabovaní aj minulý týždeň a zo všetkých strán zaznievajú jasné predajné analýzy. To tak znova začína smrdieť, pretože keď sa loď príliš nakláňa na jednu stranu, treba prejsť na tú druhú. Po voľbách v Japonsku by sme mohli vidieť tlmenie jenovej depreciácie a skôr nákupy na dobrých úrovniach.

Najviac sa za posledný týždeň darilo európskym akciám. DAX sa dostal z piatkového levelu 6950 bodov až nad 7300 bodov. To je nárast o viac ako 5 percent. Americký index SPX narástol o viac ako tri percentá od piatkovej zatváracej ceny.

Na záver týždňa sme videli silný rast akcií, komodít aj risk on párov na FX trhu. Fundamentálne správy absentovali a volume bolo taktiež minimálne, čo vytvorilo dobré podnebie pre prudký rast. Výnimočne investorov potešili aspoň makrodáta z Nemecka. Index IFO vyšiel na úrovni 101.4 bodu pri očakávaniach 99.6 bodu a bol to tak prvý rast indexu za 8 mesiacov. Euru sa podarilo zatvoriť pod 1.30 voči americkému doláru, zlato sa obchodovalo celý týždeň do strany pri úrovni 1730 dolárov za uncu, až v piatok sme videli silnejší pohyb smerom ku 1750 dolárom za uncu a americký index SP500 skončil obchodovanie jemne nad 1400 dolármi.

Z korporátnych akcií vyberáme nemeckú spoločnosť SAP. Akcie narástli o 8 percent za uplynulý týždeň aj po správach, že firma sa chystá umiestniť svoje akcie do Číny a plánuje tam preinvestovať až 2 miliardy eur. Rastu pomohli aj analytici Credit Suisse. Tí si stále myslia, že akcie ponúkajú potenciál na rast a podľa ich oceňovacích modelov sú stále lacné.
Ďalšou firmou, ktorej sa minulý týždeň darilo, je francúzsky Alcatel. Akcie pridali až 14 percent po správach, že firma rokuje o novom úvere s americkou bankou Goldman Sachs. Ten by mohol spoločnosť postaviť na nohy. Pozitívne túto správou zobrali aj Credit Default Swapy, ktoré poklesli o 12 percent.

Posledný novembrový týždeň uvidíme veľa zaujímavý makrodát, vyberáme aspoň tie najdôležitejšie: Kvartálne a ročné HDP z Veľkej Británie, Ekonomický výhľad pre Eurozónu od OECD, Objednávky tovarov dlhodobej spotreby z USA, S&P Case Shiller index cien domov v USA, Béžová kniha Fedu, HDP a maloobchodné tržby zo Švajčiarska, Anualizované HDP z USA, Nezamestnanosť v Japonsku, Kvartálne a ročné HDP z Nemecka, Nezamestnanosť v Eurozóne, Mesačné a ročné HDP z Kanady, Osobné príjmy a výdaje z USA a Prieskum Chicago PMI taktiež z USA. Týždeň je tak veľmi bohatý na ekonomické udalosti, mnohé z nich by mohli potvrdiť slabnúcu ekonomickú situáciu vo svete.

Peter Bukov

analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:02