StoryEditor

Čínske dáta pomohli austrálskemu doláru

01.11.2012, 16:00
Austrálsky dolár na páre s americkým sa dostal na svoje 2-týždňové maximá v reakcii na viac ako pozitívne makrodáta z Číny.

Čína je totiž najväčším obchodným partnerom Austrálie a tamojšia komoditná mena práve čínsky rast potrebuje. Index nákupných manažérov vo výrobe v Číne dosiahol úroveň 50.2 bodu, čím prekonala psychologickú hranicu 50 bodov. Úrovne nad touto hodnotou znamenajú zvyšujúcu sa produkciu a tým pádom aj zvyšujúci sa dopyt najmä po komoditách, ktoré vo veľkom produkuje Austrália. Zvýšený dopyt tak zapríčiňuje posilnenie austrálskeho dolára.

Silnejúci „aussie“ sa bude pozerať aj na piatkové dáta z amerického trhu práce, ktoré v prípade pozitívnych výsledkov budú znamenať rovnako tak jeho posilnenie. Aussie je mena, ktorá je naviazaná na globálne ekonomické zdravie, ktoré, zdá sa, v posledných týždňoch mierne spevnelo.

Rizikom pre silnejúci austrálsky dolár je však budúcotýždňové rozhodnutie RBA (Reserve bank of Australia), ktorá by mala podľa väčšiny analytikov znížiť znova základnú úrokovú sadzbu o 25 bps. až na 3 %. Keď naposledy znižovala centrálna banka úrokovú sadzbu o štvrť percenta, aussie poklesol v priebehu hodiny o -0.66 %.

Z technického hľadiska sa menový pár nachádza v rastúcom trende a keďže sa aktuálne pohybuje v spodnej časti Bollingerovho pásma je viac ako pravdepodobné, že počas dnešného obchodného dňa by mal ďalej posilňovať. Technický indikátor RSI je na úrovni 46 bodov, čo taktiež vytvára priestor k pokračujúcemu rastu. Preferovaný scenár počíta s dosiahnutím úrovne 1.04 AUDUSD s výhľadom k 1.0415. Alternatívou by bol mierny pokles k úrovni intradenného pivotu, ktorý je na grafe vyznačený modrou linkou. V nasledujúcich dňoch je dobré sledovať správy ohľadom rokovania RBA. Ak by aj nasledujúce prieskumy predpokladali s poklesom úrokovej sadzby, mohli by sme zaznamenať postupné otáčanie trendu a pohyb smerom k úrovni 1.02 AUDUSD, kde sa pohyboval cross na začiatku októbra.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 1.04 a 1.0415

Úrovne podpory: 1.032 a 1.03

Stredná hodnota obratu (pivot): 1.034

Graf vývoja menového páru AUD/USD:

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:39