StoryEditor

Peniaze odtiekli do dlhopisov (komentár)

11.10.2012, 08:26
Nateraz sa však zdá, že investori doslova bažia po amerických bondoch.

Hlavné svetové akciové indexy pokračovali v naberaní strát tretím dňom, jedinou výnimkou bol iba poľský index WIG, ktorý na európskej indexovej mape svietil ako jediný na zeleno. Trio hlavných európskych akciových indexov aj dnes zažilo červený deň a uzavrelo seansu nasledovne: FTSE 100 -0.38 %, CAC 40 -0.36 %, DAX -0.27 % a IBEX 35 -0.79 %. Paneurópsky akciový index EuroStoxx 600 zaznamenal pokles o -0.45 % a uzavrel na úrovni 268.99 bodu.

Investorov, rovnako ako v utorok, vystrašilo vyhlásenie MMF. Ten najprv znížil odhad rastu globálnej ekonomiky pre aktuálny, ako aj pre nasledujúci rok a včera k tomu pridal ďalšiu negatívnu prognózu. Ak sa nepodarí európskej politickej špičke dostať európsku dlhovú krízu pod kontrolu a zaviesť jednoliaty mechanizmus na kontrolu fiškálnych politík jednotlivých krajín eurozóny, bankový sektor na Starom kontinente bude nútený pristúpiť k masívnemu výpredaju svojich aktív. Konkrétne by tento výpredaj mohol dosiahnuť objem až 4.5 bilióna eur, čo by spôsobilo značnú paniku na finančných trhoch.

Predovšetkým obsah, ale aj načasovanie týchto správ akciovým trhom nepomohli, keďže v utorok prebiehala aukcia 3-ročných a v stredu aukcia 10-ročných amerických dlhopisov. Investori sa tak snažili premiestniť svoje finančné prostriedky práve sem, keďže americké vládne dlhopisy sa stále považujú za bezpečný prístav. To sa však môže zmeniť už po novembrových prezidentských voľbách, keď nový prezident bude musieť nájsť spôsob, ako sa vyrovnať s rýchlo sa približujúcim fiškálnym útesom.

Nateraz sa však zdá, že investori doslova bažia po amerických bondoch, veď dopyt prevýšil ponuku až 3.26-násobne v porovnaní s 2.85-násobným prevýšením v septembri. Vláda Spojených štátov si tak od finančného sektora pohodlne požičala 21 mld. USD pri priemernom výnose 1.70 %. Dnes očakávame aukciu 30-ročných dlhopisov a predpokladáme síce nižší, no stále výrazný záujem o predpokladaný objem aukcie 13 mld. USD.

Hlavné americké benchmarky uzavreli obchodný deň vo výrazných stratách: Dow Jones -0.95 %, S&P 500 -0.63 % a Nasdaq -0.43 %. Menový pár EURUSD posilnil o 0.50 %, pričom na konci dňa sa obchodoval na úrovni 1.29.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:43