StoryEditor

Ekonomika sa stala rukojemníkom (komentár)

28.12.2012, 23:01
Americká ekonomika sa zmieta v problémoch a tie neubúdajú.

Fiškálny útes, dlhový stop, znižovanie ratingu, obrovský dlh, vymieranie strednej triedy a mohli by sme menovať ďalej. Do konca roka zostáva už iba pár hodín a situácia ohľadom fiškálneho útesu stále nemá riešenie. Amerika tak spadne z útesu, čo bude znamenať škrty vo výdavkoch vlády a zvyšovanie daní. Najviac to pocíti stredná trieda, ktorá v Amerike rýchlo klesá. Politici sa neboli schopní dohodnúť a tak si to odnesú znova pracujúci ľudia. Prezident Obama mal v piatok predstaviť nový rozpočet, no nakoniec sa tak nestalo. Jednoducho, Fiscal Cliff je tu.

Akcie na prezidenta reagovali silnejším poklesom, futures na SP500 s marcovou expiráciou, sa dostali znova pod level 1400 bodov. Naznačujú tak, že od nového roka by sme mohli znova vidieť silnejší výpredaj, keďže akcie sú senzitívne na akékoľvek news ohľadom útesu. Reálny útes je tu a tak by sme mohli vidieť zatváranie longov a pritlačenie indexu aspoň ku 1350 bodom.

Celkovo tak celá americká ekonomika závisí od politikov, ktorí nie sú schopní sa dohodnúť. Problémom nie je útes, ale dlh USA a transformácia na welfare state. Práve vďaka zvýšeniu daní a zníženiu vládnych výdavkov, na ktorých je HDP závislé, môže americká ekonomika ľahko vykázať negatívny rast. Navyše, Fiscal Cliff bude znamenať aj zníženie ratingu USA, čo sa paradoxne prejaví na nižšími výnosmi pri štátnych dlhopisoch a silnejším dolárom.

Piatkové obchodovanie tak prebiehalo bez makrodát a stroje sa sústredili iba na novinky ohľadom Cliffu. Keďže tie prišli negatívne, tak akcie prudšie poklesli. Zaujímavosťou je, že indexy v USA klesali posledných 5 dní za sebou. To sa naposledy stalo v máji. Stále však nenarušili rastový trend a tak si na jasný smer musíme ešte chvíľu počkať. Zatváracie zmeny boli v piatok nasledovné: DJIA -1,21%, NAS -0,86%, SPX -1,10%.

Posledný deň roka 2012 tak bude zaujímavý, no šance sú veľmi malé, že sa politici v USA dokážu na niečom dohodnúť.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:36