StoryEditor

Veľká štvorka nemá to najhoršie za sebou

20.07.2012, 11:30
Svetové trhy zažili šialenú jazdu a to najhoršie za sebou ešte nemajú. Pozrite sa čo ich čaká.

Máme za sebou prvé dva kvartály roka 2012. Poďme si tak spoločne zhrnúť udalosti, ktoré najviac ovplyvnili dianie na svetových finančných trhoch.  V článku si budeme všímať štyri hlavné finančné inštrumenty, teda EURUSD, Zlato, americkú ropu WTI a americký akciový index SP500.

Nový rok sa rozbiehal pomerne pomaly a niesol sa v očakávaní novej likvidity od centrálnych bánk a vyriešenia ošemetnej Gréckej situácie s dlhom. Dianie v Grécku pripomínalo komédiu a tragédiu zároveň, keď vyhlásenia jedného politika boli negované druhým, politici sa nevedeli na ničom dohodnúť a pred letom sme videli aj Grécke voľby, ktoré sa museli konať dva krát.



Celý január sa niesol v odhadoch čísla, ktoré uvidíme pri druhom tendri dodávania dlhodobej likvidity na trhy od ECB. Trojročné LTRO (Long Term Refinancing Operation) vyšlo nakoniec podľa odhadov analytikov. Konsenzus sa pohyboval v rozmedzí 470 miliárd až 680 miliárd eur. Celková suma, ktorú si banky požičali bola 530 miliárd eur. Výrazne však narástol počet bánk žiadajúcich o tieto prostriedky. V prvom kole, ktoré sa uskutočnilo ešte v novembri roku 2011, si likviditu vypýtalo 523 bánk, v druhom kole tento počet stúpol až na 800. Potvrdilo to tak obavy o bankový sektor v Európe, ktorý počas nasledujúcich mesiacov dostával tvrdé údery od ratingových agentúr.

Trhy tak ostali naladené na lacnú likviditu a to isté očakávali aj od Bernankeho. Ten mal koncom februára prejav pred senátom. Výrazne však prekvapil, keď neoznámil žiadne nové stimuly, ani len plány na nové kvantitatívne uvoľňovanie a potvrdil rast a výhľady americkej ekonomiky. Investori tak zostali šokovaní a okamžite sa na trhu strhol prudký výpredaj. Tento deň znamenal vrchol na mnohých inštrumentoch v roku 2012. Zlato tu dosiahlo svoj top pod úrovňou 1800 dolárov za uncu, EURUSD sa odrazil smerom nadol od 1.35 a WTI ropa nedokázala výraznejšie zdolať hladinu 110 dolárov za barel, ktorá ju poslala nadol.  Koncom februára 2012 tak na mnohých inštrumentoch skončil býčí trend. Jedine akciové indexy dokázali ešte rásť, nakoľko sme videli sériu lepších makrodát, ale aj tie boli následne stiahnuté nadol posilňujúcim americkým dolárom.

V marci sa obchodníci sústredili na grécky swap PSI. Ten fungoval na princípe výmeny vyššie úročených dlhopisov za nové, nižšie úročené, ktoré mali aj dlhšiu splatnosť. Nervozita rástla a spoločná mena klesala. Nakoniec však všetko „dobre“ dopadlo a Grécka vláda získala súhlas vyše 85 percent majiteľov dlhopisov na swap starých dlhopisov za nové. Grécko tak vďaka úspešnej transakcii znížilo svoju zadlženosť o viac ako 155 mld. eur a zároveň dostalo druhý medzinárodný úver, čím sa opäť raz vyhlo reálnemu bankrotu. Po tejto správe prišla na trhy úľava a risk on prístup, videli sme tak rast, ktorý ale netrval dlho. Napriek tomu sa americkému akciovému indexu podarilo dosiahnuť takmer 4 ročné maximá na úrovni 1420 dolárov.
Po Grécku, ktoré na pár mesiacov zažehnalo najväčšie problémy, sa na výslnie dostala ďalšia európska krajina, konkrétne Španielsko. Výnosy na dlhopisoch Španielska rástli a 10 ročné výnosy sa dostali nad 7 percent. Táto hranica sa považuje za kritickú a poslala pre pomoc Grécko, Portugalsko aj Írsko. Obavy o osud tejto krajiny zmocnila aj žiadosť Španielska o kapitál pre svoje banky. Suma je 100 miliárd eur a dokazuje, že stav v Európe sa nelepší, ale práve naopak, naberá opačné tendencie. Je veľmi pravdepodobné, že o kapitál požiada aj samotné Španielsko. Spolu s výnosmi španielskych bondov rástli aj tie talianske, keď 10 ročný výnos dosiahol 6 percent a taktiež sa pomaly ale isto blíži ku 7 percentnej bariére.

V máji sa bojovalo aj vo volebných laviciach. Vo Francúzsku odovzdal prezidentskú štafetu Nicolas Sarkozy a Francúzi si zvolili nového prezidenta Francoisa Hollandeho. Ten zastupuje socialistickú politiku a začal hneď konať proti bohatým občanom vo Francúzsku, ktorým zdvihol dane. Investori sa obávali o dovtedy dobré vzťahy Nemecko + Francúzsko, ktoré mohol nový prezident naštrbiť. Zatiaľ sa tak ale nestalo a Francúzsko má naďalej zastúpenie a silné slovo medzi lídrami Eurozóny.

Občania rozhodovali o svojej budúcnosti aj v Grécku. Na druhý krát sa im podarilo zvoliť si pro-európsku vládu, ktorá by mala dodržiavať podmienky záchrany a snažiť sa šetriť. Od Grékov sme však hneď videli pokusy o ústupky pri ich úvere a dokonca snahy o ďalší úver, tento krát prekleňovací. Gréci tak naďalej len pýtajú peniaze a najnovšia inšpekcia Trojky v krajine potvrdila, že Gréci nedodržiavajú ani polovicu podmienok záchrany.

V mesiac lásky sa konalo aj dlho očakávané IPO Facebooku. Facebook bol nakoniec upísaný na cene 38 dolárov za akciu, v prvý deň obchodovania vyskočil na 42 dolárov a následne spadol znova na 38 dolárov, kde prvý deň na sekundárnom trhu aj zavrel. Následne sa ale predajný tlak zosilnil a akcie sa ďalšie dni zosunuli až na 26 dolárov, teda o 30 percent nižšie. Navyše, IPO bolo sprevádzané technickými problémami a rôznymi správami o zatajovaní údajov. Celkovo tak uvedenie na trh skončilo veľkým fiaskom, akcie silno klesali a firma dostala prezývku Fadebook.

Máj sa tak niesol v znamení silnejších výpredajov a nálada na trhu bola zlá. Najviac si to odnieslo Euro, to voči doláru zlomilo silné supportné pásmo 1.3. To držalo býky v hre niekoľko týždňov a pod touto hranicou trh vybral veľké množstvo stop lossov. Kráľovský menový pár sa tak zosunul až k úrovni 1.22. Spolu so sebou stiahol aj akcie, SP500 testovalo level 1280 dolárov, ropa prepadla na 80 dolárov za barel a zlato vyklesalo na veľmi silný support 1550 dolárov za uncu, ten ale odolal a stále drží býky v hre.

V júni sme videli už menšie pohyby, keď dianie na trhoch už väčšina obchodníkov sleduje z dovolenkových destinácií. Zo zasadnutia Fedu sme sa dozvedeli o rozšírení operácie Twist, keď Fed predáva krátkodobé dlhopisy a kupuje dlhodobé s cieľom znížiť výnosy na dlhodobých cenných papierov, ktoré sú benchmarkom pre hypotekárne sadzby. Tak sa americká centrálna banka snaží povzbudiť realitný sektor a navnadiť obyvateľov k braniu si hypoték. Operácia bola rozšírená o 267 miliárd dolárov. Trh ale očakával nové peniaze a tak zostal znova výrazne sklamaný.

Júl je zatiaľ mesiacom centrálnych bánk. Najprv Bank of England rozšírila objem kvantitatívneho uvoľňovania o 50 miliárd libier, na čo sterling reagoval pozitívne. Následne Čínska centrálna banka znížila hlavnú refinančnú sadzbu na 6 percent. Potom Európska centrálna banka poslala všetky sadzby nižšie o 25 bázických bodov a depozitná sadzba na eurá sa tak dostala na nulu. Veľké investičné banky ihneď pozastavili svoje fondové operácie na peňažnom trhu v Európe a nazvali ju „uncharted territory“. Sekundovala jej Dánska centrálna banka, tá stanovila depozitné sadzby na negatívnu úroveň, -0.2%. snaží sa tak bojovať proti posilňujúcej mene.

Na dlhopisovom trhu pokračuje stále divergencia, keď vidíme rekordne nízke výnosy na dlhopisoch bezpečných krajín a mnoho krajín má už krátky koniec výnosovej krivky záporný. Naopak, rizikové krajiny zažívajú stály rast výnosov a majú tak problémy s refinancovaním. Akciové trhy sa spamätali a mieria vyššie aj napriek problémom v periférnych krajinách a žiadnej novej likvidite zo strany americkej centrálnej banky. Euro zostáva na devízovom trhu stále tou slabšou mennou a zažíva predajný tlak bez akejkoľvek väčšej korekcie. Zlato je stále determinované silným dolárom a pohybuje sa už tri mesiace v pásme, momentálne okolo 1580 dolárov. Bez výraznejšieho rastu EURUSD sa tak vyššie asi nepozrieme. Naopak WTI ropa už vymazáva svoje straty a dostáva sa na 92 dolárov zas barel s tým, ako sa znova vyhrocuje geopolitická situácia v Iráne a dáta poukázali na pokles zásob v USA.

S podobným trendom sa dá počítať aj v ďalších týždňoch, teda stagnáciu spoločnej meny a krehký rast akciových titulov. To sa však pri preniknutí ďalších negatívnych správ na trhy môže rýchlo otočiť a kráľovský menový pár sa môže svižne dostať pod 1.20. Do ďalšieho obchodovania tak prajeme pevné nervy a rýchle prsty.

Peter Bukov, forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:23